Greenpeacen aktivistit pitävät Helsingin päärautatieaseman sisäänkäynnin viereisillä seinillä banderolleja, joissa on sodan ja sitä rahoittavan fossiilisten kaupan vastaiset viestit: “Venäjän hiilijunat seis!” ja “Stop Russian Fossil Trade”.

Päärautatieasemalla on meneillään VR:n kutsuvierastilaisuus, jonka aikana aktivistit haluavat rauhanomaisella mielenilmauksellaan muistuttaa, että valtion omistama VR kuljettaa edelleen Suomen läpi venäläistä hiiltä muun muassa Loviisan satamaan, sekä muuta rahtia Vainikkalan kautta, ja tukee näin Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainassa..

“Valtion omistajaohjaus ei ole tehnyt tarpeeksi ukrainalaisten auttamiseksi. Ukraina ei tarvitse puheita, vaan tekoja. VR kertoi tällä viikolla jatkavansa tavaraliikennettä vaikka vuoden loppuun asti asiakkaan niin halutessa – tämä on ala-arvoista, moraalitonta toimintaa”, kommentoi kampanjavastaava Matti Liimatainen.

Greenpeacen apulaismaajohtaja Juha Aromaa osallistuu VR:n kutsuvierastapaamiseen samaan aikaan aktivistien mielenilmauksen kanssa.

“Mikä estää fossiililiikenteen sopimusten irtisanomisen ja liikenteen pysäyttämisen välittömästi?” Aromaa kysyy.

“Hallitus antaa suomalaisten omistamien yritysten tehdä voittoa fossiilisilla, jotka rahoittavat sotaa. Sopimusteknisiin yksityiskohtiin vetoaminen on heikko tekosyy, kun samaan aikaan fossiilirahoilla käydään tuhoisaa sotaa”, Aromaa jatkaa.

VR:n lisäksi valtio-omisteiset Gasum ja Fortum ovat edelleen jatkaneet fossiilisten tuontia Venäjältä, ja Fortumin tytäryhtiö Uniper on yksi Euroopan suurimmista venäläisen maakaasun hankkijoista. Greenpeace vaatii sotaa rahoittavien fossiilisten kaupan välitöntä lopettamista ja Suomelta nopeampia toimia ilmasto- ja humanitäärisiä kriisejä ruokkivista fossiilista luopumiseksi. 

Kuvia medialle päärautatieaseman mielenilmauksesta

Lisätiedot:

Matti Liimatainen, kampanjavastaava
0400 346 329
[email protected]

Juuso Janhunen, tiedottaja
0404825541
[email protected]