Viisi aktivistia on tänään aamulla kiivennyt kahdelle Shellin öljynporauslautalle Pohjanmerellä. Kyseessä on rauhanomainen mielenosoitus Shelliä vastaan, joka on hakenut lupaa jättää mereen vanhojen öljynporauslauttojen osia sekä 11 000 tonnia öljyä.
”Shellin toiminta on törkeää ja kansainvälisten ympäristönsuojelusopimusten vastaista. Shell on tienannut miljardeja poraamalla öljyä Pohjanmerestä ja haluaa nyt lähteä paikalta siivoamatta jälkiään. Öljynporauslauttoihin jätetty öljy pääsee mereen, kun vanhat betonirakenteet vähitellen hajoavat ja romahtavat. Shell on jättämässä mereen tikittävän aikapommin”, sanoo Greenpeacen ohjelmapäällikkö Jehki Härkönen.
Shell suunnittelee jättävänsä mereen neljän öljynporauslautan osia. Osat sisältävät noin 640 000 kuutiometriä öljyistä vettä sekä 40 000 kuutiometriä öljyistä mutaa, joka sisältää yli 11 000 tonnia öljyä. Öljynporausrakennelmien ja -lauttojen jättäminen Pohjanmereen kiellettiin vuonna 1998 solmitussa Koillis-Atlantin mertensuojelusopimuksessa, eli OSPAR-yleissopimuksessa. Sen allekirjoittivat Iso-Britannia, Suomi, Ruotsi, Norja, Tanska, Islanti, Alankomaat, Saksa, Irlanti, Belgia, Ranska, Espanja, Portugali, Sveitsi, Luxemburg ja EU.
Shell on hakenut Britannian hallitukselta sopimuksen vastaista poikkeuslupaa, jotta yritys voisi jättää öljyn mereen. Shellin hakemusta käsitellään OSPAR:in kokouksessa Lontoossa perjantaina 18.10. Britannian hallitus on ilmoittanut olevansa halukas taipumaan Shellin pyyntöön. Saksa on esittänyt virallisen vastalauseen. Myös Hollanti aikoo vastustaa hanketta, ja Euroopan komissio on esittänyt huolensa aiheesta.
”Vaadimme, että OSPAR-sopimukseen sitoutuneet maat todella toimivat Pohjanmeren suojelun puolesta, eivätkä taivu yritysten vaatimuksiin. Suomen ja muiden OSPAR-sopimuksen jäsenmaiden tulee nostaa asiaa esiin ja vaatia Shelliä poistamaan öljynporauslautat ja öljyjätteet turvallisesti”, Jehki Härkönen sanoo.
Greenpeacen mielenosoituksessa on mukana aktivisteja Tanskasta, Hollannista ja Saksasta. Greenpeace on kampanjoinut alueella jo pitkään. Vuonna 1995 Shell korjasi alueelta öljytankin ja lastausvälineistön mm. Greenpeacen kampanjan aikaansaaman painostuksen myötä. Kampanja johti myös OSPAR-yleissopimuksen laatimiseen. Greenpeace on OSPAR:in tarkkailijajäsen.
Lisätiedot ja haastattelut:
Jehki Härkönen, ohjelmapäällikkö
040 197 2620
[email protected]
Mari Vaara, tiedottaja
041 460 9873
[email protected]