Greenpeacen aktivistit osoittivat mieltään Kemin sellutehtaalla eilen keskiviikkona ja vaativat, että Metsä Group sopeuttaa toimintansa luonnon ja ilmaston rajoihin. Metsä Groupin juuri julkaistu osavuosikatsaus osoittaa, että metsäteollisuuden kannattaa aloittaa toimintansa muuttaminen kestäväksi mahdollisimman pian.

Greenpeacen aktivistien mielenosoitus Metsä Groupin sellutehtaalla Kemissä 25. lokakuuta 2023. Kuva: Johanna Hanno / Greenpeace.

“Maailmassa, joka on päättänyt ratkaista luonto- ja ilmastokriisit, ei ole tilaa yhtiöille, jotka eivät osallistu luonnon monimuotoisuuden pelastamiseen ja ilmastonmuutoksen torjumiseen. Useimmilla aloilla on jo herätty siihen, mitä 2020-luvun yhteiskuntavastuu tarkoittaa. Siihen ei yksinkertaisesti mahdu Suomen ilmastopolitiikan tai Montrealin luontosopimuksen huomioimatta jättäminen”, sanoo Greenpeacen apulaismaajohtaja Juha Aromaa.

Suomen metsien hiilinielu on romahtanut liikahakkuiden seurauksena. Tehometsätalous on suurin syy luontokatoon Suomessa.

Mielenosoituksessa keskiviikkona 24.10.2023 Greenpeacen aktivistit sulkivat kymmeneksi tunniksi Kemin sellutehtaan pääportin, junaraiteen sekä tehdasalueelle johtavan sillan. Pääportille pystytettiin viisi metriä korkea pahvista tehty pöllö kuvastamaan sellun valmistamisen myötä uhanalaistuvia metsälajeja. Lisäksi kahdeksan aktivistia kiipesi puun lastaamiseen käytettäviin nostureihin ja ripusti niistä toiseen banderollin, jossa lukee “luontokato”. 

Greenpeace: Kestämättömään toimintaan takertuminen ei ole reilua myöskään metsäalan työntekijöitä kohtaan

“Metsä Group ja muut metsäyhtiöt ovat luottaneet halvan raaka-aineen saatavuuteen ja epäonnistuneet jalostusasteen nostossa. Samalla ekologiset rajat puun käytölle ovat ylittyneet yhtiön toiminnassa vakavasti”, sanoo Greenpeacen metsäasiantuntija Oona Käyhkö

Metsä Groupin tämänpäiväinen ilmoitus mahdollisista lomautuksista kertoo, että suhdanneherkän sellun ja kartongin sijaan on tärkeää panostaa korkeamman jalostusasteen kestäviin tuotteisiin. 

“Sellun kysynnän pitkän ajan kasvuennusteet eivät mahdu luontomme rajoihin, jolloin markkinariski kertautuu luontoriskillä. Kestämättömään toimintaan takertuminen ei ole reilua myöskään metsäteollisuuteen elantonsa nojaavia tehdastyöntekijöitä, metsätalousyrittäjiä ja metsänomistajia kohtaan”, Käyhkö jatkaa.

Kuvia Greenpeacen aktivistien mielenosoituksesta Kemin sellutehtaalla. Kuvaajat merkitty kuviin.

Lisätiedot:

Juha Aromaa
Apulaismaajohtaja
050 369 6202
[email protected]

Oona Käyhkö
Metsäasiantuntija
040 765 0087
[email protected] 

Mari Vaara
Tiedottaja
040 751 7957
[email protected]