Foto: Matej Drha on Unsplash
© Matej Drha on Unsplash

Det er nå stadig mer prat om å bygge ut vernede vassdrag for å øke strømproduksjonen i Norge. Greenpeace understreker at å oppheve vernet av verdifull vassdragsnatur er en elendig løsning for både klima og natur. I møte med klimakrise, flom og tørke trenger vi mer intakt natur.

Strømpriskrisen har preget både Norge og Europa de siste månedene. Så mye at regjeringspartiene på nyttårsaften 2021 gikk ut og åpnet for at energikommisjonen, som skal se på hvordan Norge kan produsere mer strøm, skal diskutere utbygging i varig vernede vassdrag. Også Fremskrittspartiet og Høyre vil se på mulighetene for å bygge ut de vernede vassdragene.

Stortingsflertallet disse partiene har, synes å ha glemt at vassdragene i sin tid ble vernet av en grunn. Vannkraft er det arealinngrepet som har lagt størst beslag på urørt natur i Norge. 2/3 av vassdragene er allerede bygd ut, og 7 av de 10 høyeste fossene er lagt i rør. Nå må Støre-regjeringen gjøre det klart at de ikke vil oppheve vassdragsvernet.

Store verneverdier

Kampene for å verne vassdrag ligger i den norske miljøbevegelsens DNA. Den ikoniske Alta-aksjonen er nok den flest har hørt om. Og selv om Alta-vassdraget ble bygd ut, førte Alta-aksjonen til at vinden snudde i kampen mot de enorme arealinngrepene med vannkraftubygging.

Resultatet ble at Stortinget ga varig vern til noen av de mest verdifulle elvene og fossene. I de vernede vassdragene får vannet renne fritt. Det betyr at fugl, fisk, insekter og artsmangfold knyttet til vassdragene får leve i fred. Vassdrag er også viktige buffere for en klimakrise som vil gi mer flom, tørke og ekstreme utslag. Intakt natur er en viktig forsikring for framtiden. Vassdragene våre er juveler i norsk natur, til glede for friluftsfolk, fiskere og turister, og ikke minst for framtidige generasjoners naturopplevelser. Prinsippet om at vern er vern må ligge fast. Vernet vassdragene har fått er varig.

Dette må ikke Støre-regjeringen og flertallet Ap, Sp, Høyre og Frp har på Stortinget tukle med. Vi ser allerede at naturens vern er for svakt. At motorveier bygges tvers gjennom naturreservater og at bunntråling tillates i marine verneområder, er to dårlige eksempler på dette.

Støre-regjeringen må etterleve prinsippet om at vern er vern, og gjøre det klart at vassdragsvernet ligger fast.

Bli frivillig

Som frivillig i Greenpeace er du med og utgjør en forskjell for klima og miljø. Her kan du lære mer om frivillighet i Greenpeace og hvordan du kan bidra.

Vær med