Fire aktivister fra Greenpeace klatret mandag morgen opp på boreriggen West Hercules, som ligger til kai like utenfor Hammerfest i Finnmark. Riggen forberedes til en ny sesong for oljeboring i Barentshavet, som starter i mai.

  • Oljeboringen i Barentshavet er åpnet av regjeringen, og lisensen som er gitt er del av klimasøksmålet mot den norske stat, som skal opp i Borgarting lagmannsrett i november. 
  • Vi er i en klimakrise som krever at vi faktisk gjør noe. Jeg er her og gjør det jeg kan for å fortelle Norges regjering at hvis vi skal holde planeten vår levelig de neste årene, så må vi slutte å lete etter ny olje, sier aktivist Camilla Lennerthson. 
  • Å bore etter olje i Arktis, når Arktis samtidig smelter raskere enn noensinne, er galskap. Vi må slutte å bore etter olje, og det er derfor vi driver med ikke-voldelige protester her i dag, sier leder i Greenpeace Norge, Frode Pleym. 

Med på aksjonen er nestleder i Natur og Ungdom, Haldis Helle.  

  • Det er bare noen uker siden skoleelever over hele landet streiket for klimaet. Vi krever at Norge tar sin del av ansvaret for klimaendringene, og slutter å lete etter mer olje og gass. Vi har allerede funnet for mye fossilt brennstoff, planeten vår tåler ikke mer oljeboring. Jeg er med på dette for å vise Natur og Ungdoms motstand mot oljeboringen i Barentshavet, sier Helle. 

En undersøkelse viser for første gang at flertallet av nordmenn under 24 år ønsker å la oljen ligge på grunn av klimakrisen. 

  • Unge mennesker i Norge ber om en slutt på oljeindustrien. Vi ønsker oss jobber for framtida og et levelig klima. Nå er det på høy tid for myndighetene å lytte og gjennomføre, istedenfor å fortsette å rasere livsgrunnlaget vårt, sier Helle. 

 

Olje er Norges største eksportvare, og blir brent over hele verden. Oljen Norge eksporterer gjør oss til verdens sjuende største eksportør av CO2.

  • Olje er en av de største truslene mot klimaet og målene i Parisavtalen. Norge har skrevet under på denne, og forpliktet seg til å bidra til å holde de globale temperaturene under 1,5 grader for å unngå enda større klimakatastrofer. Norge må bli en forkjemper/frontrunner i å slutte å lete etter olje, og dette er ikke måten å gjøre det på. Utslippene som kommer fra norsk olje er Norges ansvar, og det anerkjenner ikke Norge som nasjon, sier Pleym. 

Foto og video her: https://media.greenpeace.org/collection/27MZIFJWFUBNE

Følg oljeriggen West Hercules på Marine Traffic: https://www.marinetraffic.com/en/ais/home/centerx:23.642/centery:70.628/zoom:13

 

For intervju og andre henvendelser, kontakt

Aud Hegli Nordø
[email protected]
Tlf: 41470649

Klimasøksmålet: Ja til et oljefritt Arktis!

Klimasøksmålet er historisk. Greenpeace og andre miljøorganisasjoner møter staten i Høyesterett 4. november 2020. Les våre artikler om klimasøksmålet

Vær med ×