Fire aktivister fra Greenpeace klatret mandag morgen opp på boreriggen West Hercules, som ligger til kai like utenfor Hammerfest i Finnmark. Riggen forberedes til en ny sesong for oljeboring i Barentshavet, som starter i mai.

Oljeboringen i Barentshavet er åpnet av regjeringen, og lisensen som er gitt er del av klimasøksmålet mot den norske stat, som skal opp i Borgarting lagmannsrett i november.

  – Vi er i en klimakrise som krever at vi faktisk gjør noe. Jeg er her og gjør det jeg kan for å fortelle Norges regjering at hvis vi skal holde planeten vår levelig de neste årene, så må vi slutte å lete etter ny olje, sier aktivist Camilla Lennerthson.

  – Å bore etter olje i Arktis, når Arktis samtidig smelter raskere enn noensinne, er galskap. Vi må slutte å bore etter olje, og det er derfor vi driver med ikke-voldelige protester her i dag, sier leder i Greenpeace Norge, Frode Pleym. 

  Med på aksjonen er nestleder i Natur og Ungdom, Haldis Helle.  

  – Det er bare noen uker siden skoleelever over hele landet streiket for klimaet. Vi krever at Norge tar sin del av ansvaret for klimaendringene, og slutter å lete etter mer olje og gass. Vi har allerede funnet for mye fossilt brennstoff, planeten vår tåler ikke mer oljeboring. Jeg er med på dette for å vise Natur og Ungdoms motstand mot oljeboringen i Barentshavet, sier Helle. 

  En undersøkelse viser for første gang at flertallet av nordmenn under 24 år ønsker å la oljen ligge på grunn av klimakrisen. 

  – Unge mennesker i Norge ber om en slutt på oljeindustrien. Vi ønsker oss jobber for framtida og et levelig klima. Nå er det på høy tid for myndighetene å lytte og gjennomføre, istedenfor å fortsette å rasere livsgrunnlaget vårt, sier Helle. 

  Olje er Norges største eksportvare, og blir brent over hele verden. Oljen Norge eksporterer gjør oss til verdens sjuende største eksportør av CO2.

  – Olje er en av de største truslene mot klimaet og målene i Parisavtalen. Norge har skrevet under på denne, og forpliktet seg til å bidra til å holde de globale temperaturene under 1,5 grader for å unngå enda større klimakatastrofer. Norge må bli en forkjemper/frontrunner i å slutte å lete etter olje, og dette er ikke måten å gjøre det på. Utslippene som kommer fra norsk olje er Norges ansvar, og det anerkjenner ikke Norge som nasjon, sier Pleym. 

  Foto og video her.

  Følg oljeriggen West Hercules på Marine Traffic.

  For intervju og andre henvendelser, kontakt

  Aud Hegli Nordø
  [email protected]
  Tlf: 41470649