Equinors platformer Statfjord A (Alpha) og C (Charlie) i Statfjord oljefelt i Nordsjøen © Marten  van Dijl / Greenpeace

Equinor har lagt bort ambisjonene om å bli et bredt energiselskap. Nå kuttes fornybarmålene mens olje- og gassproduksjonen trappes opp.

20. mars lanserte Equinor sin oppdaterte energiomstillingsplan. Jevnt over svekkes klimamålene i den oppdaterte planen: 

  • Målet om å bruke minst 50 prosent av investeringene innen 2030 på fornybar energi og lavkarbonteknologi er fjernet.
  • Selskapet kutter produksjonsmålet for fornybar energi fra 12–16 GW til 10–12 GW innen 2030.
  • Målet om å redusere selskapets netto karbonintensitet kuttes fra 20 prosent reduksjon innen 2030 til 15–20 prosent.

Les Equinors omstillingsplan her.

Greenpeace reagerer kraftig Equinors nedskalering av fornybarmålene sine: 

Equinor kan like gjerne bytte navn tilbake til Statoil, så slipper vi i hvert fall den skamløse grønnvaskingen. Det Equinor vi ser i dag er kliss likt hva Statoil var. De prioriterer prestisje og internasjonale ambisjoner over å begrense ekstreme klimaendringer, de selv er årsak i, sier Frode Pleym, leder i Greenpeace.

Millionlønn til sjefene – mens klimaet ofres

Samtidig som Equinor svekker sine grønne mål, kom det fram at konsernsjef Anders Opedal tjente 22 millioner kroner i 2024 – en markant økning fra året før.

Equinors ledelse gir åpenbart blaffen i klima, natur og menneskerettigheter. I stedet for å lede an i det grønne skiftet, tviholder de på fossil energi som setter både mennesker og natur i fare, og overlater omstillingen til kommende generasjoner, sier Pleym.

Investorer reagerer

Også aksjonærer i Equinor reagerer kraftig på selskapets manglende omstilling. Kapitalforvalteren Sarasin & Partners selger seg helt ut av Equinor fordi de mener selskapet har mislyktes i å tilpasse strategien sin til å begrense global oppvarming. 

På fjorårets generalforsamling lanserte en gruppe investorer, inkludert Sarasin & Partners, West Yorkshire Pension Fund, Achmea Investment Management og Kapitalforeningen Sampension Invest et aksjonærforslag hvor de foreslo at Equinor skulle oppdatere sin strategi og investeringspraksis i tråd med målene i Parisavtalen. 

Forslaget fikk bred støtte blant aksjonærer, men ble stemt ned av Equinors majoritetseier, den norske staten. 

Næringsministeren må på banen

Mens Equinor beveger seg bort fra klimamålene i Parisavtalen, sitter selskapet største eier, staten, stille og ser på. Regjeringens eierskapsmelding slår fast at Equinor skal opptre i tråd med Parisavtalen og innenfor bærekraftige rammer. Det er virkelig ingenting bærekraftig over selskapets oppdaterte klimaambisjoner.

– Regjeringen kan ikke tillate en så kraftig nedskalering av fornybarsatsinger. Som et statseid selskap, skal Equinor opptre i tråd med Parisavtalen og skape avkastning innenfor bærekraftige rammer. Equinor planlegger for det stikk motsatte, sier Pleym.

Equinors årsrapport 

Equinor lanserte også årsrapporten sin for 2024 samtidig som omstillingsplanen. 

Årsrapporten er en oversikt over selskapets finansielle prestasjoner, inntekter, kostnader og fortjeneste, og gir aksjonærer innsikt i selskapets status og framtidsutsikter. 

I årsrapporten kommer det fram at: 

  • 73 prosent av Equinors investeringer i 2024 gikk til olje og gass. 
  • Kun 16 prosent av investeringene gikk til fornybar- og lavkarbonløsninger. Dersom man regner med oppkjøpet av selskapet Ørsted er tallet 27 prosent. 
  • Bare 0,6 prosent av Equinors energiproduksjon kom fra fornybare kilder, en økning fra 0,4 prosent året før. 

Før den nye omstillingsplanen ble lagt frem forventet selskapet at andelen energiproduksjon fra fornybare kilder skulle øke til 8-10 prosent innen 2030. Denne prognosen er fjernet i årsrapporten som ble lansert i år. Equinor er fortsatt først og fremst et selskap som produserer olje og gass.