Klimasøksmålet til Strasbourg: I juni 2021 ble det klart at Natur og Ungdom, Greenpeace og seks unge klimaaktivister klager arktisk oljeboring til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

Akkurat nå står menneskeheten overfor et avgjørende øyeblikk i klimaspørsmålet. De nordiske landene kan lede utviklingen og vise at det er mulig å skape velferd uten klimautslipp. Vi oppfordrer derfor de nordiske statsministrene til å støtte en visjon om et fossilfritt Norden.

Når statsministre fra de nordiske landene møtes til Nordisk råds sesjon i København, vil klimatoppmøtet i Glasgow finne sted på den andre siden av Nordsjøen samtidig. Der skal verdens land vise hvordan de i praksis vil leve opp til løftet fra klimakonferansen i Paris i 2015: Å begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader.

Dessverre er det lite som tyder på at verdens ledere i nær framtid vil lykkes med å gjennomføre tiltakene som trengs for å bremse akselererte klimaendringer. Når utslippene øker i stedet for å reduseres, trengs det inspirerende lederskap som viser at endring er mulig.

De nordiske landene er på mange måter ledende på miljøområdet. Nye nordiske regjeringer har fortløpende trumfet hverandres klimamål, og i dag er Danmark et av landene med de mest ambisiøse målene. I Norden er andelen fornybar energi blant de høyeste i verden, der Norge skiller seg ut med nesten 100 prosent fornybar strømproduksjon.

Til tross for disse fremskrittene er vi langt fra å oppfylle løftene våre i Parisavtalen. Utslippene er ikke i nærheten av å reduseres så fort som de må, og det høye forbruket vårt gjør at det ville vært behov for flere jordkloder dersom alle mennesker levde som vi gjør i Norden.

Produksjon og bruk av fossilt brensel er den største enkeltårsaken til at vi er i en krisesituasjon for klimaet. Også her skiller Norge seg ut, om enn i feil retning, ved å fortsette å åpne opp nye områder for boring etter olje og gass. I sin rapport om veien til 1,5 grader fast slo Det internasjonale energibyrået, IEA, fast at alle nye investeringer i utvinning av fossilt brensel må stoppes umiddelbart dersom vi skal nå klimamålene. Å dele ut nye oljelisenser i denne situasjonen er verken bærekraftig eller verdig et av verdens rikeste land.

Det er et svik mot de mest sårbare i dag, og mot framtidige generasjoner, at verdens produksjon av fossilt brensel fortsetter å øke til tross for forpliktelser om å redusere utslipp. Rapporten Production Gap Report 2021, fra blant annet FNs miljøprogram UNEP og Stockholm Environment Institute, slo nylig fast at den planlagte produksjonen av fossilt brensel fram til 2030 er minst dobbelt så stor som vi har råd til dersom v skal oppfylle forpliktelsene i Parisavtalen.

Derfor er initiativet fra Costa Rica og Danmark om å lansere Beyond Oil and Gas Alliance, BOGA, ekstremt viktig. Når tiltaket lanseres under klimakonferansen i Glasgow, vil det sende et viktig signal om behovet for å bryte den stadige, destruktive produksjonen av fossilt brensel.

De nordiske landene har muligheter som få andre land har til å bygge en grønn og bærekraftig økonomi. Som rike land har vi også en forpliktelse til å være pionerer, utvikle løsninger og vise at vi tar ansvaret vårt. Dette handler ikke bare om å gjøre det rette, det er også den eneste måten å bygge en langsiktig bærekraftig økonomi på. Den internasjonale interessen for fossilfritt stål i Sverige gjennom for eksempel Hybrit-prosjektet, viser potensialet som finnes i å investere i en fossilfri framtid. I Danmark tas vindkraften til et nytt nivå med byggingen av “energiøyer” som forventes å levere strøm til opptil fem millioner europeiske husstander.

For to år siden etablerte Nordisk Ministerråd en visjon om å bli verdens mest bærekraftige og integrerte region. Halvannet år etter at covid-pandemien utfordret grunnlaget for det nordiske samarbeidet, samtidig som at nødsituasjonen for jorda har blitt stadig mer overhengende, øker behovet for et nytt felles mål for de nordiske landene.

I dag er det ikke nok insentiver til å støtte bærekraftig utvikling. Grønn omstilling i bedrifter må endres fra å være en risiko til å bli en mulighet.

Vi må i fellesskap ta tak i klimaendringene med det ansvaret som hviler på oss alle her i en av verdens mest utviklede regioner. Vi oppfordrer derfor de nordiske statsministrene til å etablere en visjon for at Norden skal bli verdens første fossilfrie region og å iverksette konkrete tiltak som tar oss dit:

  1. Fastsette nordiske klimamål. De nordiske landene har mulighet til å gå i front for klimanøytralitet og å fase ut fossilproduksjon så raskt som mulig. At en av verdens rikeste regioner forlater fossiltiden er ikke bare en forpliktelse, det er framfor alt en mulighet. Samtidig må ikke overgangen skape nye problemer, som utarming av økosystemer. Tvert imot må vi innføre mål for å beskytte minst 30 prosent av jordens land og hav.
  2. Utvikle en nordisk klimaplan. I dag gis det fortsatt store subsidier til fossilvirksomhet som låser samfunn i fossilavhengighet. Vi må skape en nasjonal økonomi som både bygger på og handler innenfor rammene av klima- og miljømålene våre, ikke på bekostning av dem. Dette betyr å kontrollere både offentlige og private investeringer til langsiktig bærekraftig virksomhet gjennom regulering og positive insentiver.
  3. Etablere et nordisk klimapolitisk råd. FNs klimapanel konstaterer at det er behov for raske og drastiske endringer i alle deler av samfunnet i et omfang uten historisk sidestykke hvis vi skal lykkes med å holde den globale temperaturstigningen under 1,5 grader. Politikken må styres tydeligere av vitenskapen, noe et nordisk vitenskapelig råd kan bidra til.

Politikkens hovedoppgave er å gjøre livet bedre for mennesker. Nå står verden overfor et historisk veiskille i klimaspørsmålet. Ansvarsfraskrivelse er ikke et alternativ. De som har mot til å gå foran har også mye å hente. Men for å skape det fossilfrie samfunnet vi må nå, kreves visjoner og klare mål. Vi ønsker derfor å se et grønt og fossilfritt Norden, som kan vise resten av verden at det er mulig å endre samfunnet uten å ofre velferden.

Mads Flarup Christensen, generalsekretær Greenpeace Norden

Sasja Beslik, bærekraftsøkonom, pensjonsselskapet PFA, Danmark

Joakim Byström, visedirektør, Absolicon