Aktivister fra Greenpeace, Extinction Rebellion og Stopp Oljeletinga utfører tirsdag kveld en fredelig blokade av Equinors hagefest under oljemessa ONS i Stavanger. Aktivistene krever at Equinor stopper planene om verdens nordligste oljefelt, Wisting.

Miljøaktivistene har sperret veien inn til Equinors årlige hagefest, og blokkerer hovedinngangen til Equinors kontorer. Aktivistenes budskap til hundrevis av festkledde oljetopper, lobbyister, næringslivsledere og politikere er “Stopp oljefesten – stopp Wisting”.

En av aktivistene som er med på aksjonen er Frode Pleym, leder i Greenpeace Norge. 

– Vi vil gjøre det klinkende klart for Equinor og alle de innflytelsesrike gjestene deres at det er skammelig å holde overdådige hagefester for å feire olja, midt i en klimakrise. Vi vil ikke godta nye oljefelt som Wisting mens verden raskt varmes opp, og vi kommer ikke til å gi oss før Equinor avlyser Wisting-feltet og andre nye oljeprosjekter og heller satser på fornybart.

Aktivistenes hovedkrav er at Equinor umiddelbart stopper arbeidet med søknaden om å få bygge ut Wisting-feltet i Barentshavet, et kontroversielt oljefelt som vil bli verdens nordligste dersom det godkjennes. I tillegg viser de til Det internasjonale energibyrået og FNs klimapanel, som begge sier at det ikke er plass til noen nye oljeprosjekter om 1,5-gradersmålet skal nås.

Jonas Kittelsen, aktivist og talsperson for Extinction Rebellion:  

– Vi må stoppe all oljeleting for å sikre en levedyktig framtid. Likevel jobber Equinor på spreng for å få godkjent skandaleprosjektet Wisting i et sårbart arktisk område, noe som som vil overstige ethvert karbonbudsjett. Nå skal de på toppen av det hele feire seg selv. En mer motbydelig oppførsel får du ikke. Derfor setter jeg meg i veien. 

Vebjørn Bjelland Berg, aktivist i Stopp Oljeletinga:

– Europa brenner, og staten fortsetter å tillate farlige og uansvarlige oljeselskaper som Equinor å helle bensin på bålet. Kampanjen Stopp Oljeletinga krever full stans i all videre oljeleting, og jeg setter meg i veien i dag i full støtte bak kravet om å stanse det livstruende Wisting-prosjektet.

En gruppe miljøaktivister satte seg i veien for å sperre for gjestene fra å ankomme med bil. Deretter tok en annen gruppe med aktivister seg til hovedinngangen for festen, og sperret dørene. Miljøaktivistene holder opp bannere med budskap om å stoppe Wisting og oljefesten. 

LES OGSÅ: 5 grunner til å være imot Wisting, verdens nordligste oljefelt