Greenpeace gir støtte til urbefolkningen i Amazonas gjennom samarbeidsprosjektet Asas da Emergência.
Greenpeace gir støtte til urbefolkningen i Amazonas gjennom samarbeidsprosjektet Asas da Emergência.
@ Marcos Amend / Greenpeace

Greenpeace hjelper med å transportere medisinsk personell og utstyr til de mer avsidesliggende delene av Amazonas-regnskogen i Brasil, for å dempe konsekvensene av koronapandemien.

Situasjonen for urbefolkningen i Brasil er for øyeblikket veldig bekymringsfull, og det er stor risiko for mange dødsfall. Ifølge urfolksorganisasjonen APIB har minst 125 urfolk mistet livet etter å ha blitt smittet av covid-19, rundt 1000 urfolk er bekreftet smittet, og dødsraten er dobbelt så høy som i resten av Brasils befolkning.

–Vi stiller med fly, infrastruktur og medarbeidere, så leger, sykepleiere og essensielt utstyr når fram til grupper som er ekstra utsatt under denne pandemien. Alt fra oksygenflasker til håndsprit og såpe er viktig, sier Carol Marçal i Greenpeace Brasil.

Prosjektet Asas de Emergência er et samarbeid mellom flere organisasjoner.

–En pandemi krever solidaritet og medfølelse. Vi står sammen med urbefolkningsgrupper og samarbeidspartnere i en av de mest utfordrende fasene i vår tid. Dette store støttenettverket er et tegn på håp, sier Marçal.

Til isolert by i Amazonas

De første flyene i Asas de Emergência-prosjektet tok av 8. og 9. mai og fløy til São Gabriel da Cachoeira i Amazonas. Det anses som byen med den største andelen urfolk i Brasil. Av byens 45 000 innbyggere tilhører 90 prosent av befolkningen forskjellige urfolksgrupper.

Byen, som ligger 852 km fra storbyen Manaus i Amazonas, har ikke en eneste intensivplass, og hele samfunnet har vært i nedstengt siden 8. mai på grunn av risikoen for at helsevesenet skal kollapse. Hit har vi sendt helsepersonell, oksygen, koronatester og hygieneartikler. 

Asas de Emergência fløy også til regionen Jacareacanga i Pará 12. mai. Der bor urbefolkningen Munduruku, med omtrent 13 000 innbyggere. Greenpeace har donert og transportert 400 operasjonsmasker og 2000 par med operasjonshansker til de regionale helsemyndighetene for urfolk i Tapajós. Helsearbeiderne der kjemper i frontlinjen mot covid-19.

Wings of Emergency Project in Brazil. © Chico Batata / Greenpeace
© Chico Batata / Greenpeace

Følger strenge retningslinjer

Etter en grundig dekontamineringsprosess, gjennomført i to runder, ble 30 såpebokser og 5000 masker, laget av aktivister og ansatte i organisasjonen, sent til landsbyer i nærheten av Jacareacanga. Der hadde det allerede brutt ut 26 tilfeller av covid-19.

Med i dette samarbeidet er blant andre Coordination of Indigenous Organisations of the Brazilian Amazon (COIAB) og deres grasrotorganisasjoner, som Federation of Indigenous Organisations of Rio Negro (FOIRN), og andre institusjoner og helseautoriteter som er involvert i nødhjelp til urbefolkningsområder, spesielt i Amazonas. Flere aksjoner planlegges.

Alle aksjonene våre har fulgt strenge retningslinjer for helse og sikkerhet. Det betyr at vi har dekontaminert fly og utstyr som fraktes, at personell har brukt nødvendig beskyttelsesutstyr, og at vi ikke selv reiser inn i urbefolkningens områder.

Avskogingen av regnskog øker kraftig

Under den pågående koronapandemien har den brasilianske regjeringen permittert statsansatte med ansvar for å beskytte skogen og kuttet i ressursene for å bekjempe miljøkriminalitet. Og regjeringen bruker koronakrisen til å hastevedta en lovendring som vil gjøre det lettere å invadere urfolksterritorier.

Brasils president, Jair Bolsonaro, fortsetter dermed angrepet på urfolket som beskytter verdens største regnskog. Konsekvensen er en drastisk økning i avskoging og i drap og vold mot urfolk.

I løpet av årets første fire måneder økte avskogingen med 55 prosent sammenliknet med samme periode i fjor, ifølge offisiell data fra Brasils nasjonale romforskningsinstitutt.

Forest Fires in Candeiras do Jamari, Amazon - Second Overflight (2019). © Victor Moriyama / Greenpeace
Skogbrannene i Amazonas har økt kraftig i første del av 2020. Bildet viser en skogbrann i Candeiras do Jamari i Amazonas i 2019.
© Victor Moriyama / Greenpeace

Støtte til Amazonas og urfolket

I tillegg til Asas da Emergência-prosjektet fortsetter Greenpeace å jobbe for å stanse og dokumentere ødeleggelse av regnskog og brudd på urfolks rettigheter.

Blant annet har Greenpeace Brasil lansert “Tatiana de Carvalho”-stipendet for å støtte forskning på artsmangfold i Amazonas. Det trengs spesielt nå som den brasilianske regjeringen nedprioriterer forskning på miljø.

Her kan du lese mer om hva vi fikk til i fjor med støtten fra våre uvurderlige medlemmer.

Det har aldri vært viktigere å kjempe mot kreftene som ødelegger regnskog og truer urfolk for kortsiktig gevinst. Vi takker alle støttespillerne våre som gjør at vi kan fortsette det livsviktige arbeidet vårt i Amazonas-regnskogen, vår kanskje viktigste allierte i klimakrisen.

Greenpeace er en uavhengig organisasjon som av prinsipp ikke mottar støtte fra myndigheter, næringsliv eller politiske partier – derfor er den økonomiske støtten fra privatpersoner helt avgjørende for arbeidet vårt.

Vil du være med og støtte arbeidet vårt for Amazonas? Bli månedlig giver i dag.

Flyfoto av en øy formet som et hjerte
Støtt arbeidet vårt for klima og miljø

Sammen utgjør vi en forskjell for den sårbare planeten vår.

Vær med