Siden brannene i Amazonas brøt ut i august, har våre team både i Brasil og andre deler av verden jobbet hardt for å kjempe for beskyttelse av skogen og urfolks rettigheter i Amazonas. 

Fram til 6. oktober var det registrert 98 901 branner i de ni statene hvor den brasilianske delen av Amazonas ligger. Det har vært en økning i brannene på 46 prosent i forhold til 2018, og en nedgang på 37 prosent i forhold til 2017.

Årets branner har likevel vakt internasjonal oppmerksomhet, og vi mener det er viktig at verden får se hvordan Amazonas blir behandlet. 

Her er noe av det vi har gjort siden brannene brøt ut, takket være gaver fra tusenvis av givere:

– Vi har organisert to turer til Amazonas, hvor vi tok med journalister på en av dem, for å dokumentere brannene og spre bilder og dokumentasjon på brannene til nyhetsbyråer over hele verden. Takket være denne dokumentasjonen har vi klart å opprettholde medias interesse, og kunnet garantere at rapportene om utviklingen av brannene faktisk stemmer.

– Organisert aksjoner i brasilianske konsulater og ambassader i 17 land for å kreve akutt handling av brasilianske myndigheter. 

– Lansert en global kampanje for å presse fast food-giganter som McDonalds og Burger King til å stå opp og avvise produkter som kommer fra skogødeleggelse i Brasil. 

– Levert en underskriftskampanje om hurtigmat til Burger Kings hovedkvarter i Toronto, til deres administrerende direktør i London, og organisert aktiviteter i Hong Kong, Seoul og Taipei. 

– Avslørt Brasils president Jair Bolsonaros klimafiendtlige agenda under hans tale til FNs generalforsamling mens han var på besøk i USA. 

– Protestert mot miljøministeren i Brasils reise til USA, Storbritannia, Frankrike og Tyskland, hvor vi avslørte løgnene som Brasils myndigheter har fortalt til verden. 

Når store miljøkatastrofer skjer, ser vi raskt at flere deler sine “tanker og bønner”. Men sjelden blir den energien kanalisert mot faktisk konkret handling. Denne gangen klarte vi det.Vi har hjulpet til med å presse Jair Bolsonaro og Brasils regjering, gjort det klart at de ikke kan komme unna med dette, og at det vil bli konsekvenser for Brasils destruktive politikk. Mens Bolsonaro har forsøkt å renvaske sitt image utenlands med reklamekampanjer til mange millioner dollar, har vi også vært der og vist hans virkelige intensjoner om å utvide jordbruksvirksomhet, og gruvedrift i Amazonas. Arbeidet vårt er langt fra over, men Brasils myndigheter er nå på defensiven, og vil måtte tenke seg om to ganger før de går videre med ødeleggelsen av Amazonas. 

En annen viktig milestein for oss har vært å vise sammenhengen mellom biff- og kjøttindustrien og Amazonas-brannene. Nå begynner folk for alvor å forstå de miljømessige konsekvensene av kjøttkonsum, og det ekstreme behovet for at vi drastisk endrer hele verdens matvaner. Vår kampanje med å pushe McDonalds og Burger King til å stanse ressursene de får fra skogødeleggelser, har hjulpet til med å legge skylden på selskaper, så de kan ta ansvar for konsekvensene deres virksomheter har for Amazonas.

Og hva nå?

Støtten vi har fått av dere hjelper oss å fortsette arbeidet i Amazonas, også etter at medieinteressen har forsvunnet. Denne måneden kommer en gruppe urfolk fra Brasil på reise gjennom 12 europeiske land for å samle internasjonal støtte for å bekjempe angrepene fra Bolsonaros regjering, og beskytte skogene og samfunnene deres. 

De kommende månedene vil vi også formidle ny informasjon om avskogingstallene i Brasil. Vi fortsetter å mobilisere press mot multinasjonale selskaper, og ber de rydde opp i sine næringskjeder og begynne å arbeide mot forpliktelsen om null avskoging. Vi følger også med på og fordømmer ethvert forsøk Bolsonaros regjering gjør på å ødelegge og angripe Amazonas og miljøet. 

Det er mye arbeid som gjenstår, og det ville ikke ha vært mulig uten din hjelp. Verden har våknet til klimakrisen og nå er det på tide å kanalisere den energien inn mot reell handling for å beskytte Amazonas og skogene over hele verden. Uten skogene har vi ikke sjanse til å beskytte planetens framtid.

Vær med