2025 is een belangrijk jaar voor de oceaan. In juni komen de Verengide Naties samen om oceaanbescherming te bespreken en een maand later, in juli, is er een belangrijke vergadering over diepzeemijnbouw – een bedreiging voor het mariene milieu. Ons land heeft een rol te spelen in dit internationale debat. Daarom schreef een coalitie van middenveldorganisaties een brief aan de uittredende ministers en partijleiders met de vraag een voorzorgspauze op diepzeemijnbouw te steunen.

Een voorzorgspauze op diepzeemijnbouw: opportuniteit om België te verankeren als pionier in oceaanbescherming en rechtvaardigheid in 2025.
Geachte minister-president De Croo,
Minister Van Tigchelt, Minister Khattabi, Minister Quintin,
2025 is een belangrijk jaar voor de oceaan, waarin we hopen op een internationale overwinning voor het mariene milieu en iedereen die afhankelijk is van een gezonde oceaan. België zou daar een sleutelrol in kunnen spelen, door haar steun te uiten voor een voorzorgspauze op diepzeemijnbouw – een gevaarlijke en onnodige nieuwe industrie.
De diepzee is een van de minst begrepen en meest kwetsbare ecosystemen van onze planeet. Ze herbergt een unieke biodiversiteit en mariene genetische hulpbronnen, evenals essentiële ecologische functies zoals klimaatregulering. Dit staat nu onder druk door de opkomende diepzeemijnbouwindustrie. Wetenschappers van over de hele wereld waarschuwen voor de mogelijk onomkeerbare schade die diepzeemijnbouw kan aanrichten, waaronder vernietiging van habitats, verlies van biodiversiteit en verstoring van complexe ecologische processen. Naast de impact van diepzeemijnbouw op het mariene leefmilieu, bedreigt de industrie ook kustgemeenschappen en de gezondheid van onze planeet. De diepzee is gemeenschappelijk erfgoed van de mensheid, en dus van ons allemaal. Bij diepzeemijnbouw, daarentegen, zijn de potentiële winsten slechts voorbehouden voor een handvol commerciële bedrijven, ten koste van alle anderen. Het is onze plicht om ons gemeenschappelijk erfgoed te beschermen, niet alleen voor onze eigen generatie, maar ook voor iedereen die na ons komt.
Hoewel we elke dag meer leren over de klimaat- en ecosysteemdiensten van de diepzee, denken wetenschappers dat het nog decennia zal duren voordat we genoeg kennis hebben om goed onderbouwde beslissingen te nemen over diepzeemijnbouw. Toch zou de International Seabed Authority (ISA) al in 2025 groen licht kunnen geven voor industriële mijnbouw, aangezien een diepzeemijnbouwbedrijf heeft aangekondigd in juni van dat jaar een aanvraag voor commerciële winning in te dienen.
Diepzeemijnbouw wordt steeds meer als een toxische industrie beschouwd met aanzienlijke reputatie- en financiële risico’s voor de betrokkenen. Daarom riepen al 32 regeringen op tot een verbod, moratorium of voorzorgspauze voor diepzeemijnbouw in internationale wateren, net zoals de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, grote financiële instellingen, internationale bedrijven zoals Google, BMW en Samsung, meer dan 900 wetenschappers en de visserijsector.
2025 is een essentieel jaar voor de oceaan, met verschillende grote internationale politieke momenten op de agenda – zoals de derde VN-conferentie over de oceaan. Ook de bijeenkomsten van de ISA in Kingston, Jamaica, dit jaar zullen bepalend zijn voor de toekomst van diepzeemijnbouw. Ook in het kader van internationale engagementen zoals het BBNJ oceanenverdrag en het Kunming-Montreal globaal biodiversiteit raamakkoord is het essentieel dat we onze oceaan beschermen. Een voorzorgspauze op diepzeemijnbouw is de enige oplossing om deze vitale ecosystemen te beschermen en onze internationale verbintenissen na te leven.
België toont al lange tijd ambitie om een voortrekkersrol te spelen in internationaal oceaanbeheer en binnen de ISA. Daarom willen we de uittredende regering met aandrang vragen om een voorzorgspauze op diepzeemijnbouw te steunen. Daarnaast vragen we dat België zich actief blijft inzetten binnen de ISA. Dit geldt vooral voor de ISA Assembly meeting van 21-25 juli 2025 in Kingston, Jamaica, waar de debatten over een algemeen beleid voor de bescherming van het mariene leefmilieu zullen plaatsvinden. Steun voor een voorzorgspauze zou het Belgische beleid versterken, dat stelt dat diepzeemijnbouw pas overwogen kan worden als er voldoende wetenschappelijk bewijs is over de milieu-impact. Bovendien zou België daarmee zijn sleutelrol onderstrepen in een toekomst waarin gelijkheid, mensenrechten en milieubescherming belangrijker zijn dan onduurzame exploitatie.
Bedankt om aandacht te geven aan deze dringende kwestie. We staan ter uwer beschikking om deze kwestie verder met u te bespreken tijdens een persoonlijk gesprek.
Ondertekend door:
Agnes Wené, Directeur, Vogelbescherming Vlaanderen
Caroline Tsilikounas, CEO WWF Belgium
Danny Jacobs, Directeur, Bond Beter Leefmilieu
Eugénia Barroca, Regional Representative for Europe, Sustainable Ocean Alliance (SOA)
Filip De Bodt, vzw Climaxi
Hugo Van Dienderen, co-voorzitter, Grootouders voor het Klimaat
Jose-Javier Paniagua, Président, Fondation Européenne pour le Droit du Vivant
Lionel Delvaux, Directeur Politique, Natagora
Luc Maertens, coördinator, Reset.Vlaanderen
Marie-Kell de Cannart, Campaign representative, Lookdown Action
Monica Verbeek, Managing Director, Seas At Risk
Olga Vucovic, Directeur, WeMove Europe
Philippe Sonnet, Président, Grandparents pour le Climat
Sofia Tsenikli, DSM Moratorium Campaign Director, Deep Sea Conservation Coalition
Sylvie Meekers, Directeur, Canopea
Valerie Del Re, Executive Director, Greenpeace Belgium