DE NATUUR BIJ ONS

Bij biodiversiteit denk je misschien aan toekans of gorilla’s, maar ook in ons eigen land is er een rijke biodiversiteit die bedreigd wordt. Daarom ondersteunen wij ook op lokaal niveau burgers die opkomen voor de natuur.

HET PROBLEEM

De biodiversiteit staat onder druk. Ook in België verliezen we hectare na hectare aan waardevolle natuur. Zo wordt elke dag een voetbalveld aan bos gekapt in Vlaanderen, en betonneren we dagelijks zo’n 3 hectare groene ruimte in Wallonië. Door aanhoudende natuurvernietiging voor woningbouw, industrie en verkeersinfrastructuur, werd België een van de meest verharde landen van Europa. Vooral in de steden missen we bossen en groene ruimte. Die beschermen ons namelijk tegen de steeds frequentere overstromingen en extreme hitte door de klimaatcrisis.

WAT WE DOEN

Steeds vaker zien we burgercollectieven ontstaan die zich tussen het bos en de bulldozers in zetten. Deze lokale natuurliefhebbers dienen bezwaarschriften in, schrijven politici aan, en mobiliseren hun buurt om hun geliefde stukje natuur te beschermen – en dat vaak met succes! Daarom ondersteunen wij deze natuurbeschermers, door adviezen en opleidingen aan te reiken, te helpen mobiliseren voor activiteiten, materialen uit te lenen, en mee politieke druk te zetten om de natuur te beschermen.

Het Zennebeemdenbos is een mooi stuk stedelijke natuur in Mechelen. Een deel van dit bos zou moeten sneuvelen voor de bouw van een gigantisch waterpretpark door Plopsaqua. Het project voorziet meer dan 1000 parkeerplaatsen en installaties op fossiel gas om het water te verwarmen. De lokale actiegroep “Groene Buffer” protesteert reeds jaren tegen deze plannen door middel van  ludieke acties, video’s, petities en juridische procedures.  Greenpeace tekende reeds herhaaldelijk bezwaar aan tegen deze plannen en ondersteunt het lokaal protest.

Het Kolmenpark is een groene oase van 5.5 hectare in hartje Tessenderlo, die wordt bedreigd door een groot woningbouwproject. Om het geliefde park te beschermen dienden wel 1354 burgers en verschillende milieuorganisaties bezwaar in tegen het project, en stapten we samen met de actiegroep naar de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Onze activisten legden  in november 2023 de boskap een tijd lang stil door in de bomen te klimmen en zich aan de machines vast te ketenen. Uiteindelijk konden we de boskap niet verhinderen maar we blijven juridisch actie voeren om het bos te herstellen. 

Donderberg is een groen eiland te midden van de Brusselse betonnen jungle. Op de bijna 3 hectare wilde natuur vind je oude bomen, prachtige blauwe regens, een soort zeldzame vuurvliegjes (glimwormen), een familie vosjes en heel wat vogelsoorten terug. Toch wil de stad er een grote school bouwen, terwijl er helemaal geen nood is voor extra scholen. Samen met lokale buurtcomités voeren we actie en lobbyen we het stadsbestuur om deze groene long te beschermen.

DOWNLOAD ONZE HANDLEIDING VOOR PROTEST

Wij schreven een handleiding om mensen en lokale actiecomités die natuurvernietiging in hun buurt aanklagen te ondersteunen. Download hier onze handleiding en ga met de tips aan de slag om de natuur in jouw buurt te beschermen. Want protest werkt!

HOE MAAK JE EEN BEZWAARSCHRIFT?

Bezwaarschriften zijn een belangrijk middel in het verzet tegen natuurvernietiging. Zo kunnen burgers hun bezorgdheden uiten over projecten van natuurvernietiging – meer daarover in de handleiding voor lokaal protest! Hier vind je onze richtlijnen voor jouw bezwaarschrift, evenals enkele voorbeelden die je op weg kunnen helpen:

Bezwaarschrift template

Bezwaarschriften voorbeelden

MEER INFORMATIE OVER ONZE BIODIVERSITEITCAMPAGNE