Twee van onze mysteryshoppers, gewapend met drie verborgen camera’s, trokken naar verschillende Bricowinkels met de vraag hoe ze best het onkruid op hun terras of oprit aanpakken. Daar ontdekten ze proefondervindelijk dat marktleider Brico nog steeds glyfosaathoudende producten zoals de Roundup aan de man brengt.

Sterker nog: sommige verkopers houden voet bij stuk dat deze pesticiden onschadelijk zijn. Nochtans is het belangrijk om zo snel mogelijk komaf te maken met deze vermoedelijk kankerverwekkende onkruidverdelger. Sta je ook versteld van het gemak waarmee deze giftige stoffen over de toonbank gaan? Teken de petitie en uit je bezorgdheid!

 

Roundup is nog steeds populair

De bovenstaande beelden tonen hoe onze mysteryshoppers half maart een aantal vestigingen van Brico in Vlaanderen, Wallonië en Brussel bezochten op zoek naar een oplossing voor hun onkruid. De zelfverklaarde duurzaamheid van Brico krijgt er een serieuze deuk. Tot onze grote ontgoocheling, werden ze vooral producten met glyfosaat aangeraden. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft nochtans sterke vermoedens dat deze stof kankerverwekkend is. Brico verklaarde al in de pers dat ze deze herbiciden dan ook niet langer promoten. Yeah right! Onze steekproef bracht iets anders aan het licht. De verkopers van pesticiden informeren hun klanten helemaal niet correct over de risico’s en over het aanbod onschadelijke alternatieven wordt al helemaal niet gesproken.

Verkopen mag, maar gebruiken is verboden

Brico maakt jammer genoeg gebruik van de verwarrende Belgische situatie. In Wallonië en Brussel mogen particulieren al even geen glyfosaat meer gebruiken, ondanks dat het product nog steeds in de rekken te vinden is. De verkoop ervan verbieden is namelijk een federale bevoegdheid. Toen de video werd opgenomen, was Roundup al verboden in Brussel. In Wallonië mag je geen glyfosaat meer gebruiken in je achtertuin vanaf 1 juni.

Het is schijnheilig dat de grootste doe-het-zelfketen van ons land, die zichzelf ‘partner in duurzame ontwikkeling’ noemt, nog altijd onkruidverdelgers verkoopt én promoot die schadelijk zijn voor het milieu en de gezondheid. Hun Europese collega’s pakken het verstandiger aan: vele grote winkelketens in onze buurlanden hebben de producten zelf uit hun aanbod geschrapt. Wij hopen dat Brico hetzelfde doet en ook ecologische alternatieven hoger op het schap plaatst. 

Muriel De Pauw

About the author

Muriel De Pauw
Muriel de Pauw (44) is sinds april 2016 aan de slag bij Greenpeace als verantwoordelijke voor de Landbouwcampagne. "Landbouw is een onderwerp dat mij nauw aan het hart ligt, want de sector produceert het voedsel dat we elke dag op tafel zetten. Bij Greenpeace kan ik me inzetten voor de bescherming en promotie van duurzame landbouw: gezond voor iedereen en met respect voor het milieu." --- Muriel de Pauw, agée de 44 ans, a commencé chez Greenpeace en avril 2016 comme chargée de campagne Agriculture. "L'agriculture est un sujet qui me tient à coeur, car c'est elle qui produit notre nourriture au quotidien. Travailler pour Greenpeace me permet de défendre et promouvoir une agriculture durable : saine pour tous et respectueuse de l'environnement."