VERKIEZINGEN 2024

De verkiezingen naderen snel. En de komende jaren zijn cruciaal om de klimaatcrisis aan te pakken. Overheden moeten dit doen op een manier die rekening houdt met bezorgheden van mensen: bijvoorbeeld over hun energiefactuur, de dure winkelkar, en de algemene levenskwaliteit. 

HET PROBLEEM

Moeten we het normaal vinden dat vervuilende bedrijven – die met hun hoge CO2-uitstoot en ontoereikende transitieplannen op dit moment de klimaattransitie eerder afremmen dan vooruit helpen – royaal gesteund worden door ons belastinggeld? Is het echt normaal dat we miljarden aan overheidsgeld gebruiken om een niet-duurzaam, voorbijgestreefd model in stand te houden? Dat bovendien ook nog eens zwaar vervuilend is voor onze gezondheid en die van de planeet? Dat terwijl we ook voldoende geld en middelen nodig hebben om gezinnen en kmo’s te helpen bij de transitie?

LAAT VAN JE HOREN

Vind jij het ook niet normaal dat grote vervuilende bedrijven jaarlijks meer dan 4,4 miljard euro van onze overheden ontvangen?

Vertel hen dat je niet akkoord gaat met hoe ons belastinggeld geïnvesteerd wordt.

WAT WE DOEN

Oplossingen voor klimaat en natuur moeten ambitieus en rechtvaardig zijn, zodat de voordelen van een klimaatvriendelijke samenleving voor iedereen toegankelijk worden. Wij verwachten van politici dat ze investeren in echte oplossingen voor hun burgers, in plaats van met belastinggeld cadeaus te blijven uitdelen aan grote vervuilende bedrijven. Het kan anders. Voor ons gaan zorg dragen voor mens en planeet hand in hand. 

20 SPEERPUNTEN

Greenpeace schuift daarom 20 speerpunten naar voor die wij als prioriteit zien voor het beleid de komende jaren. We willen dat politici hier rekening mee houden bij het vormen van nieuwe regeringen na de verkiezingen op 9 juni.

4,4 MILJARD EURO

Dat is het bedrag dat onze overheden jaarlijks aan grote vervuilende bedrijven weggeven. Belastinggeld van gewone burgers – dus geld van ons allemaal – dat rijkelijk vloeit naar deze grote klimaatvervuilers Niet normaal, toch?

PARTIJWIJZER

De milieubeweging vroeg alle democratische partijen om hun visie te geven op een lijst aan stellingen over klimaat en natuur en hoe rechtvaardig beleid uit te stippelen. Bekijk hun ‘rapport’ online gebaseerd op onze beoordeling van hun antwoorden. Of download het in pdf-vorm.

Geloof je in ons werk en vind je het belangrijk dat we het werk van politici opvolgen en druk durven zetten wanneer nodig?

Steun ons dan met een donatie. Greenpeace is 100% onafhankelijk. We kunnen dit enkel doen dankzij giften van mensen die in onze missie geloven.