Uit een nieuw rapport van het Centre for Research on Energy and Clean Air blijkt de belangrijke rol die ons land speelt in de Europese afhankelijkheid van olie en gas uit Rusland. Greenpeace roept opnieuw op een einde te maken aan de Europese en Belgische import van fossiele brandstoffen uit Rusland en herhaalt haar pleidooi voor een Belgisch noodplan voor energiebesparing.

De export van fossiele brandstoffen is een belangrijke factor in de opbouw van het Russische leger en de wrede agressie tegen Oekraïne. Met gedetailleerde data over de handel via pijpleidingen en over zee, heeft het Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA) nu in kaart gebracht wie Russische olie, gas en steenkool blijft kopen sinds de invasie op 24 februari. [1]

België wereldwijd 7de grootste importeur Russisch olie en gas, Fluxys nummer 1 in LNG

Uit die analyse blijkt dat België wereldwijd de 7de grootste importeur is van fossiele brandstoffen uit Rusland, ook door de grote volumes LNG (vloeibaar fossiel gas) die verder verscheept worden richting Azië. Fluxys is met invoerterminals in Zeebrugge en Duinkerke (Frankrijk) zelfs de grootste importeur van Russische LNG ter wereld. Niet minder dan 10% van al het Russische LNG vloeit door de opslagtanks in Zeebrugge, bijna allemaal richting landen buiten Europa. [2]

De voorbije twee maanden was de nieuw gefuseerde haven van Antwerpen-Zeebrugge ook de 2de grootste invoerhaven wereldwijd voor Russische fossiele brandstoffen. Enkel Rotterdam deed nog slechter. In Zeebrugge kwam in die periode voor 717 miljoen € aan LNG aan. Voor Antwerpen gaat het vooral om olie(producten), met een totale waarde van 600 miljoen €.

“Zowel de import als de overslag naar derde landen moet stoppen”, reageert Joeri Thijs, woordvoerder voor Greenpeace België. “Zolang we onze invoer van Russisch olie en gas niet ernstig aan banden leggen, riskeert ons land medeplichtigheid aan de oorlogsmisdaden van Poetin.”

Bespaar ons de Russische olie- en gastankers

Greenpeace België blokkeerde in de nacht van 9 op 10 april al urenlang een tanker met Russische olie in de Antwerpse haven. [3] Het aantal tankers met olie en gas uit Rusland naar ons land is sinds het begin van de oorlog opgelopen tot 74, goed voor ruim 5 miljoen m³ of 2000 olympische zwembaden aan olie en gas. [4] Nu de Belgische betrokkenheid bij de oorlog duidelijk in cijfers is gevat, zal Greenpeace elke nieuwe tanker die nog in ons land arriveert met olie of gas uit Rusland posten op Twitter en daarbij onze politici aan hun verantwoordelijkheid herinneren. Hoe lang blijven zij de ogen nog sluiten?

De milieuorganisatie lanceerde bij die actie in de haven ook een dringende oproep aan de overheden in ons land voor een Belgisch noodplan om op korte termijn te besparen op olie en gas [5]. Tot nu toe bleef die oproep onbeantwoord.

“Onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen wakkert oorlogen en de klimaatcrisis aan en zadelt ons op met steeds hogere energieprijzen. Het zou onverantwoord zijn om onze import van Russisch fossiel enkel te verschuiven naar bv. meer olie uit Saudi-Arabië of vervuilend schaliegas uit de VS”, besluit Thijs. “Als onze regeringen in tijden van oorlog, klimaat- en energiecrisis nog geen drastische energiebesparende maatregelen kunnen nemen, wanneer dan wel?”

Noten

[1] Financing Putin’s war on Europe: Fossil fuel imports from Russia in the first two months of the invasion, Centre for Research on Energy and Clean Air, 28 april 2022. https://energyandcleanair.org/financing-putins-war/ 

[2] Belgian LNG terminal Zeebrugge supporting year-round Russian LNG supplies to non-European markets, Institute for Energy Economics and Financial Analysis (IEEFA), March 2022. http://ieefa.org/wp-content/uploads/2022/03/Belgian-LNG-Terminal-Zeebrugge-Supporting-Year-round-Russian-LNG-Supplies-to-Non-European-Markets_March-2022.pdf

[3] https://www.greenpeace.org/belgium/nl/persbericht/27060/actie-greenpeace-blokkeert-tanker-met-russische-olie-in-haven-van-antwerpen-waar-blijft-noodplan-voor-minder-olie-en-gasverbruik/ 

[4] Gedetailleerd overzicht van alle olie- en gastankers die, sinds de invasie op 24 februari, van Rusland naar de havens in Antwerpen en Zeebrugge vaarden.

[5] De 18 kortetermijnmaatregelen die Greenpeace naar voor schuift hebben betrekking op mobiliteit, verwarming en elektriciteit.