De breuk van een betonnen muur bij een mestopslagplaats in Diksmuide (waarbij 1,8 miljoen liter mest wegstroomde) mag dan een ongeval zijn, er is wel degelijk een mestcrisis in Vlaanderen. Dat hoeft niet te verbazen met circa 43 miljoen kippen, varkens en koeien op Vlaams grondgebied.[1] Onze intensieve veeteelt heeft zoals bekend een grote klimaatimpact, maar ze leidt ook tot watervervuiling, mestoverschotten en uitstoot van ammoniak. 

Recent nog bleek dat de waterkwaliteit in Vlaams landbouwgebied sterk achteruit gaat. Vlaams minister van Omgeving, Zuhal Demir (N-VA), noemt de situatie “slecht voor het milieu, de biodiversiteit en het drinkwater”. Ze pleit voor bijkomende maatregelen in het kader van het mestactieplan (MAP6), dat in mei vorig jaar goedgekeurd werd en nu aan herziening toe is.

Greenpeace herinnert Demir eraan dat het niet bij enkele cosmetische ingrepen mag blijven. Het mestactieplan moet ook de echte oorzaak van het mestprobleem aanpakken: onze veestapel. “Door minder dieren te houden, kan men minder en gerichter bemesten met een betere water- en luchtkwaliteit tot gevolg”, zegt Matteo De Vos, expert Duurzame Landbouw en Veeteelt bij Greenpeace. 

Daarnaast zouden boeren beter ondersteund moeten worden om de oorzaken van de mestcrisis aan te pakken, niet alleen in het kader van MAP6 maar ook van het nieuwe Europese landbouwbeleid, waarover momenteel onderhandeld wordt.

Noten:

[1] In 2017 telde Vlaanderen ongeveer 43,6 miljoen dieren, waarvan 36,0 miljoen stuks pluimvee, 6,02 miljoen varkens, 1,33 miljoen runderen en 0,24 miljoen andere dieren (Mestrapport 2018)

Contact:

Greenpeace persdienst: 0496 26 31 91 – [email protected]