Met de kernreactoren die wereldwijd ouder worden, is een kans op een nieuwe catastrofe jammer genoeg reëel. Ontdek hier 15 verontrustende feiten over het ongeluk dat meer dan 30 jaar geleden plaatsvond in Tsjernobyl. De gevolgen ervan zijn nog steeds voel- en zichtbaar.

1. De straling die vrijkwam bij de kernramp in Tsjernobyl was ongeveer 200 keer groter dan die van de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki samen.

2. De evacuatie van Pripjat, de stad vlakbij de kerncentrale, gebeurde pas twee dagen na de kernramp. De meeste inwoners waren dan al blootgesteld aan de extreem hoge straling.

3. Radioactieve straling beschadigt DNA en lichaamscellen. Brandweerman Vladimir Pravik kwam in contact met zo’n sterke straling dat zijn oogkleur veranderde van bruin naar blauw.

4. Het plutonium dat vrijkwam tijdens de kernramp heeft de omgeving van Tsjernobyl ernstig besmet. 24.000 jaar heeft plutonium nodig om de helft van zijn kracht te verliezen. Als gevolg daarvan zal Pripjat nog heel lang onbewoonbaar blijven.

5. Pripjat is wel door mensen verlaten, maar dat wil niet zeggen dat er geen leven meer is. Wolven, wilde paarden, bevers en everzwijnen hebben er hun thuis van gemaakt.

6. De hoge straling heeft ook effect op dieren: de geboortecijfers zijn lager, er zijn meer genetische mutaties en de sterftecijfers liggen hoger. Vooral in de verboden zone, in een straal van 30 kilometer rond de kerncentrale valt dit op.

7. Vlakbij Tsjernobyl ligt het ‘rode bos’. Het bos kreeg z’n naam nadat alle bomen stierven door de grote hoeveelheid straling en hun naalden rood kleurden.

8. In iets verder gelegen getroffen gebieden leven op dit moment ongeveer 5 miljoen mensen.

9. Maar ook in die gebieden voelen de bewoners nog steeds de gevolgen van de kernramp. Voedsel, melk, water en brandhout zijn sterk radioactief. Ook in de scholen, parken en speeltuinen zijn de stralingsniveaus erg hoog.

10. Zweden informeerde de rest van de wereld over de kernramp in Tsjernobyl. De Sovjet-Unie zelf wilde het ongeluk geheim houden.

11. De radioactieve straling werd na de kernramp tot in Ierland gevoerd. Het zwaarst getroffen waren Oekraïne, Wit-Rusland en Rusland zelf. Zij kregen, onder andere door radioactieve neerslag, 63% van de straling over zich heen.

12. Na de ontploffing van reactor 4 startte Rusland de drie andere reactoren op de site van Tsjernobyl gewoon weer op. Ze werden nog 13 jaar uitgebaat.

13. Over reactor 4 werd een betonnen sarcofaag gebouwd. Het radioactief materiaal ligt daar nog steeds onder. Omdat die eerste sarcofaag stilaan afbrokkelt, werd er een nieuw omhulsel gebouwd. Maar door de sterke straling zal ook die nieuwe sarcofaag maar 100 jaar kunnen standhouden.

14. De nucleaire industrie pompt miljarden in nieuwe projecten. Ze negeren hun verantwoordelijkheid voor de slachtoffers van de kernramp en proberen de realiteit van Tsjernobyl te verbergen voor de rest van de wereld.

15. Meer en meer mensen bezoeken de verboden zone rond de kerncentrale van Tsjernobyl. Reisbureaus organiseren zelfs dagtochten naar het verlaten Pripjat.

De kernramp in Tsjernobyl lijkt lang geleden. Maar in 2011 gebeurde een gelijkaardige ramp in het Japanse Fukushima. Willen we het risico blijven nemen en wachten op de volgende catastrofe? Het is tijd om kernenergie vaarwel te zeggenLaten we samen kiezen voor milieuvriendelijke hernieuwbare energiebronnen.