Ik teken

Volgens het National Snow and Ice Data Centre bereikte het zeeijs op de noordpool zijn jaarlijkse minimum op 15 september 2020 en heeft het nog slechts een oppervlakte van 3,74 miljoen km². Daarmee is dit jaar de tweede laagste oppervlakte ooit gemeten bereikt. Het noordpoolgebied verloor reeds twee derde van zijn volume en gedurende de afgelopen decennia stelden wetenschappers een constante daling vast.

Zeeijs op de noordpool bereikt alarmerend laag peil

Volgens Laura Meller, Greenpeace Nordic campaigner aan boord van het Greenpeace schip Arctic Sunrise, dat zich momenteel ter plekke bevindt, is de snelle verdwijning van het zeeijs een verontrustende indicator van de snelle neergang van onze planeet. Door het afsmelten van de noordpool zal de oceaan nog meer warmte absorberen en zullen we de gevolgen van de klimaatcrisis nog harder voelen.

De ijskap van de noordpool is een bevroren oceaan die dringend beschermd moet worden. Politieke leiders die volgende week deelnemen aan de VN Biodiversiteitstop moeten de rol van de oceanen voor het aanpakken van de klimaatcrisis erkennen.  Gezonde oceanen zijn ook cruciaal voor een deel van de meest gemarginaliseerde bevolkingsgroepen ter wereld die de impact van de vernietiging van de oceanen en de klimaatverandering het meeste voelen. We moeten dringend de reset-knop induwen en minstens 30% van de oceanen beschermen tegen 2030 om onze planeet te helpen de klimaatcrisis het hoofd te bieden.

Zeeijs op de noordpool bereikt alarmerend laag peil
Ik teken voor de bescherming van de oceanen

De Noordpool moet prioritair beschermd worden

Gezonde oceanen zorgen ervoor dat koolstof uit de atmosfeer wordt opgeslagen en helpen zo de impact van de klimaatcrisis te verminderen. Door minstens 30% van de oceanen te beschermen via een netwerk van beschermde gebieden, kunnen mariene ecosystemen resistenter worden tegen de snelle klimaatverandering die we vandaag zien. Wetenschappers hebben de noordpool aangeduid als een van de prioritaire gebieden die beschermd moeten worden in het kader van zo’n wereldwijd netwerk van beschermde gebieden omdat de regio cruciaal is voor het klimaatevenwicht. 

De Arctic Sunrise in de Noordpool

Zeeijs op de noordpool bereikt alarmerend laag peil

Het Greenpeace-schip Arctic Sunrise is momenteel op de noordpool om het zeeijs-minimum te documenteren en het mariene leven in de regio te bestuderen. De reis valt samen met de VN Biodiversiteitstop waar de bescherming van de oceanen centraal moet staan in de discussies over de bescherming van de biodiversiteit.

Ik teken voor de bescherming van de oceanen Ik deel op Facebook Ik deel op Twitter Ik deel op Whatsapp
Facebook Facebook Instagram Instagram Twitter Twitter YouTube YouTube Pinterest Pinterest