Voor veel mensen roept de klimaatverandering beelden op van monsterfiles, vervuilende energiecentrales of verzwakte ijsberen. Minder bekend is het gigantische potentieel van oceanen (en bossen) om ons klimaat in evenwicht te houden. Maar zij worden op hun beurt ook getroffen door de opwarming van de aarde.

Hoe we met onze oceanen omgaan, zal mee bepalen hoe de klimaatopwarming verder evolueert. Hieronder kan je ontdekken hoe alles op onze planeet met elkaar samenhangt. Duik met ons mee…

Het begint bij plankton

Klimaat en oceanen: twee zijden van dezelfde medaille

Gezonde oceanen zijn heel goed in het opzuigen van koolstofdioxide (CO2) uit de lucht, en het vasthouden van deze koolstof in de diepte van hun wateren. Dit proces begint bij kleine drijvende planten, het fytoplankton, die koolstofdioxide nodig hebben om te groeien.

Hoewel je fytoplankton nooit zal kunnen waarnemen met het blote oog – en deze plantjes in tegenstelling tot Nemo geen hoofdrol spelen in een Disneyfilm – is het massaal aanwezig in de oceaan. Dat ze CO2 afvangen, is dus een prima zaak. En het zal je niet verbazen dat gezonde oceanen wemelen van het leven en het fytoplankton. 

Klimaat en oceanen: twee zijden van dezelfde medaille
Ik teken voor de oceanen

Verzuring en opwarming

Maar dat is niet alles. Op natuurlijke wijze lost CO2 op in zeewater, waarna het – surfend op de oceaanstromingen – naar grotere dieptes wordt gevoerd. Daar ligt het langere tijd opgeslagen, in plaats van zich in de atmosfeer op te hopen en bij te dragen aan het broeikaseffect.

Klimaat en oceanen: twee zijden van dezelfde medaille

Tot daar het goede nieuws. Naarmate onze uitstoot stijgt, absorberen de oceanen te veel CO2. Daardoor gaat het water opwarmen en verzuren, wat een groot gevaar inhoudt voor het zeeleven in zijn geheel.

Dit toont duidelijk de nauwe verstrengeling aan tussen het klimaat en de oceanen: bescherming van het klimaat betekent bescherming van de oceanen en vice versa.

Kantelpunt nadert

Zonder oceaanstromingen en koolstofslurpend fytoplankton zou de wereld veel warmer zijn. Wetenschappers schatten dat meer dan 90% van de extra warmte die door de klimaatverandering wordt veroorzaakt, momenteel nog door de oceanen gebufferd wordt.

Klimaat en oceanen: twee zijden van dezelfde medaille

Maar als de oceanen zelf opwarmen, wat vandaag al het geval is, neemt hun vermogen om CO2 op te lossen af. Minder CO2 in het water betekent meer CO2 in de atmosfeer, en dus een verdere toename van de opwarming van onze aarde. 

Zoveel meer dan fantastische zeecreaturen

Voorlopig hebben de oceanen ons behoed voor heel wat aan droogte en hittegolven gelinkte miserie. Maar dat kan niet blijven duren. De warmte en de grote hoeveelheid koolstof die het ecosysteem van onze oceanen absorberen, hebben al invloed op het onderwaterleven. Ze vernietigen natuurlijke wonderen zoals het Groot Barrièrerif en verstoren cruciale systemen zoals de zeestromingen.

Velen van ons komen in actie voor de oceanen vanwege het lot van walvissen, schildpadden, dolfijnen en andere wonderlijke dieren. Dat is zeer terecht. Maar beseffen welke rol de oceanen spelen om ons klimaat stabiel te houden, maakt deze campagne nog belangrijker. 

Klimaat en oceanen: twee zijden van dezelfde medaille

De moraal van dit verhaal is simpel. Om de oceanen te beschermen, moeten we de klimaatverandering tegenhouden. Maar de strijd tegen de klimaatverandering is gedoemd om te mislukken als we niet tegelijk onze oceanen beschermen.

Ik teken voor de oceanen Ik deel op Facebook Ik deel op Twitter Ik deel op Whatsapp
Facebook Facebook Instagram Instagram Twitter Twitter YouTube YouTube