!! – Opgelet. Dit artikel is van 16 november 2020. Voor een recentere blik op ons klassement, klik hier.


Al gezien? Ons welbekende klassement van energieleveranciers kreeg een UPDATE! Al jaren is het de ideale tool om te checken of jouw leverancier wel écht groene stroom levert. 

Aan de top van het klassement zijn er geen grote verrassingen. De coöperaties behalen allen een topscore en blijven dus de beste keuze. Iets lager in het klassement zijn er wel enkele interessante nieuwigheden. Wij vatten hier alvast de belangrijkste conclusies voor je samen. 

Bekijk hier wat de score van jouw leverancier is en stap over naar echt groene stroom

Eerst het goede nieuws! De energietransitie is ingezet en gaat sneller dan ooit. Dat zien ook de grote spelers, die hun investeringen steeds meer verschuiven naar hernieuwbare energie. Dat is goed nieuws, want spelers zoals Engie Electrabel en Total Gas & Power zijn echte “big guns” en kunnen met hun investeringen de energietransitie enkele versnellingen hoger schakelen. 

100% hernieuwbare energie, dat is de weg vooruit!

Toch gaan deze bedrijven nog niet voor een 100% hernieuwbaar energiesysteem. Engie heeft dan wel al zijn investeringen in nieuwe kerncentrales gestopt, toch blijft het zich vastklampen aan het verlengen van de levensduur van de oude bestaande reactoren in België. Een andere reus, het eveneens Franse Total, zet naast hernieuwbare energie nog volop in op gascentrales. Die kunnen ons nog voor jaren vastzetten in een systeem gebaseerd op fossiele energie. 100% hernieuwbare energie, dat is de weg vooruit!

Dat denkt ook Bolt, een nieuwe speler op de energiemarkt. Het bedrijf wil een brug bouwen tussen lokale producenten van hernieuwbare energie en consumenten. De andere twee nieuwe energieleveranciers, Antargaz en Vlaamse Energieleverancier, delen deze mening helaas niet en behalen slechts een zwakke score in ons klassement. 

Toon je vuile energieleverancier dat 100% hernieuwbare energie de toekomst is en stap vandaag nog over naar een écht groene energieleverancier.

Groene stroom voor bedrijven 

Opvallend dit jaar is de grote impact op de score van de stroom geleverd aan bedrijven, winkels of kantoren. Deze zakelijke klanten verbruiken een stuk meer energie dan de huishoudens en spelen dus een belangrijke rol in de energietransitie. Zo sloot Eneco, een van de grote spelers op de Nederlandse zakelijke markt, de voorbije jaren langlopende contracten af met enkele zeer grote verbruikers zoals Microsoft en de Rotterdamse openbaarvervoermaatschappij.

Deze contracten bieden Eneco financiële zekerheid om te investeren in extra wind- en zonneparken, maar op korte termijn moet Eneco hierdoor wel grote hoeveelheden stroom aankopen op de markt, om deze bedrijven van elektriciteit te kunnen voorzien. Positieve projecten dus, maar die zorgen er dit jaar wel voor dat de investeringen van Eneco niet voldoende doorwegen en de groep enkele plaatsen zakt (naar 10/20). In België levert Eneco dan weer hoofdzakelijk aan gezinnen, waardoor de Belgische afdeling wel lichtjes stijgt (16/20).

Steenkoolcentrales sluiten, niet verkopen!

Ondanks goede voornemens zien we helaas nog te vaak dat financiële belangen voor het milieu komen. Zo besloot Engie in 2018 om vier steenkoolcentrales te … verkopen! Het Amerikaanse Riverstone telde 200 miljoen euro neer voor de vervuilende centrales. Engie vergroent dan wel zijn eigen productie, maar door de kolencentrales te verkopen is het klimaat natuurlijk geen stap vooruit.

Het omgekeerde zien we bij Total Gas & Power. De Franse oliegigant wil zijn activiteiten diversifiëren en meer inzetten op hernieuwbare energie, maar doet dit hoofdzakelijk door kleine groene spelers op te kopen. Total kan zo meer groene stroom verkopen, maar de energietransitie is met deze aanpak niet helemaal gebaat. Beter zou zijn om zelf meer in hernieuwbare energie te investeren. 

Kortom: wil je echt zeker zijn van groene stroom, stap dan over naar een leverancier met een score van minstens 15/20 in ons klassement. De verschillende coöperaties blijven ons klassement aanvoeren en zijn de perfecte keuze als ook jij een steentje wil bijdragen aan de energietransitie.

Ja, ik stap nu over op écht groene stroom! Ik deel op Facebook Ik deel op Twitter Ik deel op Whatsapp
Facebook Facebook Instagram Instagram Twitter Twitter YouTube YouTube Pinterest Pinterest