Hou je van gezonde voeding en kies je daarom liever voor de lokale en diervriendelijke producten van de biologische landbouw? Bekijk hier de portretten van vier boeren die het roer hebben omgegooid, en die met verve in hun opzet zijn geslaagd!
Nils sluit de kringloop op zijn boerderij
Nils heeft in 2010 de biologische boerderij van zijn ouders overgenomen. Het is een gemengd landbouwbedrijf met zuivel als voornaamste product. Daarnaast heeft hij ook enkele varkens, schapen en kippen. Hij gaat er prat op gezonde producten aan mensen uit de buurt te kunnen verkopen en tegelijkertijd te zien dat zijn dieren het goed hebben.
Bij René en Simone staan de dieren centraal
Het koppel baat een biologische varkenshouderij uit. De vader van René had jarenlang een traditioneel landbouwbedrijf. René en Simone besloten de uitdaging aan te gaan om over te schakelen naar een volledig biologische boerderij en ze doen dat met succes. Bekijk hun meeslepende en bijwijlen ontroerende verhaal.
Met respect voor het ecosysteem
Pierre interesseert zich al voor biolandbouw sinds de jaren 1980. Hij ging toen luisteren op vergaderingen in zijn buurt, en kwam er snel achter dat het doenbaar was. Vandaag is hij trots op wat hij heeft verwezenlijkt, en vooral op het feit dat het de natuur en de dieren respecteert.
Overgangsfase van twee jaar
Johan en Cindy zijn veetelers die ook beslist hebben om de stap naar biologische landbouw te zetten. Na een overgangsfase van twee jaar, produceren ze 100 procent bio sinds 2008. Hun manier van werken is gebaseerd op twee pijlers: het welzijn van hun dieren en de uitmuntende kwaliteit van de producten die ze afleveren.
Deze verhalen tonen aan dat het mogelijk is om af te stappen van grote vervuilende megastallen, en voluit in te zetten op kleinere, milieu- en diervriendelijkere veeteelt, wat meteen ook een keuze is voor gezonde biologische voeding die de natuuur respecteert.
Ben je mee? Laat dan je stem horen. Het is NU dat de Belgische en Europese politici over ons landbouwbeleid voor de komende 10 jaar beslissen. Vraag hen om de megastallen niet langer te subsidiëren maar om de boeren te steunen die in harmonie met de natuur werken.