“Het zwaarste deel van elke tocht is het vertrek – de eerste stappen. En dat gaat zoveel gemakkelijker als je dat samen met vrienden kunt doen.”
Hetzelfde geldt voor onze Detox outdoor-campagne. Die startte toen uit ons onderzoek bleek dat heel wat outdoorkledingmerken bijdragen aan de vervuiling van onze planeet. De stalen die we verzamelden, van rivieren over bossen tot zelfs de meest ongerepte bergtoppen, bevatten stuk voor stuk door de mens gemaakte schadelijke PFK’s (perfluorkoolstoffen). Zodra we de rapporten over de labotests te zien kregen, wisten we meteen dat het gebruik van deze gevaarlijke chemicaliën moest stoppen.

Een campagne van wandelaars, klimmers en kampeerders

Toch wisten we niet zeker of de schuldige kledingfabrikanten naar ons zouden luisteren. We waren tenslotte maar een handvol bezorgde en enthousiaste natuurliefhebbers – echt talrijk waren we niet. Daarom gingen we op zoek naar andere mensen die de wereld willen vrijwaren van gevaarlijke chemische stoffen en die de garantie willen dat hun kleding niet bijdraagt tot de vervuiling van de landschappen die hen het dierbaarst zijn. Op die manier kwamen we bij jullie: de natuurliefhebbers die door weer en wind wandelen op bospaden, aan rotswanden hangen, de hoogste bergtoppen overwinnen, zwemmen in helderblauwe meren, en hun tent opzetten voor een nacht onder de sterren.

Zo vonden we een levendige, milieubewuste gemeenschap die ons wilde steunen. Het was indrukwekkend hoe liefhebbers van het buitenleven over de hele wereld zich bij ons aansloten. We riepen op om samen met ons de Detox-campagne uit te werken en kregen een overweldigende respons. Jullie vertelden ons welke producten jullie wilden laten testen in het labo, bedachten allerlei creatieve ideeën voor activiteiten, organiseerden avontuurlijke PFK-vrije expedities en werkten mee aan acties om jullie favoriete merken te vragen voortaan zonder PFK’s en ander giftig materiaal te werken.

En de outdoormerken hebben jullie oproep gehoord

Jullie enorme inzet heeft zijn effect niet gemist, en de actie was dan ook een schot in de roos. Het Britse merk Paramo zette de moedige stap om als eerste buitensportmerk de giftige stoffen te laten varen. Na die eerste overwinning rustten we niet op onze lauweren – integendeel: we hielden de druk op de ketel en nu is onze boodschap ook gehoord door Vaude en Rotauf. Hiermee beloven nog twee merken hun productieketen op te schone.: Rotauf werkt al PFK-vrij en Vaude belooft tegen 2018 alle PFK’s uit zijn producten te verwijderen.

De bal is nu aan het rollen en we hebben al grote successen geboekt, maar er is nog werk aan de winkel. De voorbije maanden hebben we de lucht getest in winkels van de grootste outdoormerken over de hele wereld. De resultaten zijn adembenemend – maar niet op de goede manier!

Toch zijn er merken die nog altijd geen deadline opgesteld hebben om de PFK’s te verwijderen, ook al zijn er goeie alternatieven en raden meer dan 200 wetenschappers het gebruik ervan in consumptiegoederen af. Het is wetenschappelijk bewezen dat PFK’s ongezond zijn en ziektes zoals nier- en teelbalkanker kunnen veroorzaken of zelfs de positieve effecten van inentingen bij kinderen belemmeren.

Ons werk is dus nog lang niet gedaan. Samen kunnen we die merken laten weten dat we niet zullen stoppen vooraleer er geen giftige stoffen meer in onze kleding zitten. Er zijn trouwens nog meer overwinningen op komst, dus hou deze blog in de gaten voor het laatste nieuws.

Over de schrijver

Mathieu Soete (1986) werkt sinds midden 2014 als communicatiemedewerker bij Greenpeace. "Alleen samen kunnen we de milieu-uitdagingen die op ons afkomen het hoofd bieden. Ook in mijn vrije tijd zoek ik de natuur op, om te klimmen in de Ardennen of het buitenland."
---
Mathieu Soete (né en 1986) travaille ...  Read More

Mathieu Soete

Meer info

Close