Gooi jij weleens eten weg? Dan ben je niet de enige. In de EU wordt er jaarlijks zo’n 88 miljoen ton voedsel verspild. In alle schakels van de voedselproductieketen gaat een flink stuk verloren: van de boeren en producenten, via de winkels en horeca, tot de consumenten zelf. 

En dat is een groot probleem. Voedselverspilling is namelijk verantwoordelijk voor zo’n 8% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. 

Een hoop verspilling

Daarbij is het niet alleen een verspilling van eten, maar ook van alle energie en water die nodig was om het voedsel te produceren, verpakken en vervoeren. En het zorgt natuurlijk ook nog voor een gigantische berg afval. Een hoop weggegooide voeding, grondstoffen en geld dus. 

Maak zelf een verschil 

De vraag is dan: hoe los je dat op? Gelukkig heb je dat voor een deel zelf in handen. Bijna 40% van voedsel wordt namelijk door de winkel of consument weggegooid. En daar kan jij een verschil maken. Als je boodschappen doet, kan je bijvoorbeeld eerst even te kijken wat je thuis hebt liggen. Misschien heb je groenten die het niet lang meer volhouden, of een blik kikkererwten dat zich al jaren achterin een kast verstopt. Dan kan je daar vanavond misschien je maaltijd rond bouwen! 

Kneusjes redden

Eenmaal in de winkel liggen er allemaal ‘kneusjes’ op je te wachten die anderen laten liggen. Een kromme courgette, of een paprika met een deuk. Als je juist die exemplaren uitkiest, vermijd je dat ze te lang blijven liggen en moeten worden weggegooid. De Too good to go app is ook een goede tip. Daarop staan allemaal handelaars in je buurt die aan het einde van de dag eten en drinken overhouden maar zo min mogelijk willen weggooien. Jij kan er eentje uitkiezen en hun producten gaan redden. 

De beste tip

Heb jij zelf ook goede tips om voedselverspilling te vermijden? Deel ze dan op onze Instagram pagina!

Volg ons op Instagram! Ik deel op Facebook Ik deel op Twitter Ik deel op Whatsapp
Facebook Facebook Instagram Instagram Twitter Twitter YouTube YouTube Pinterest Pinterest