De afgelopen maanden hebben jullie via onze blogs onze vrijwillig·st·ers leren kennen. Deze zomer zetten we enkele nieuwe gezichten in de kijker: de jongeren die deelnamen aan ons zomerkamp. 

Ik word ook vrijwillig·st·er

Tijdens ons zomerkamp leren jongeren tussen de 16 en 24 jaar meer over Greenpeace en hoe ze zich kunnen engageren. Van klim- en campagnetraining tot actievoeren en banners maken, de jongeren leren alle kneepjes van het vak! Benieuwd naar hun favoriete momenten en hun engagement?  

Lily, 20 jaar

“Meer dan een jaar geleden heb ik me bij Greenpeace aangesloten als ambassadeur. Na enkele maanden besloot ik om ook lid te worden van Greenpeace Youth, dat toen net was opgericht. Toen ik zag hoe andere jongeren uit mijn omgeving zich inzetten om dingen op hun eigen niveau te veranderen, wilde ik daar deel van uitmaken. Ik ben ervan overtuigd dat we samen veel kunnen bereiken. Tijdens het zomerkamp heb ik veel geleerd over Greenpeace, zijn waarden en zijn actiestrategieën. Dat helpt me in mijn job als ambassadeur.

Het is moeilijk om één hoogtepunt van de week te kiezen. Maar als het moet: de actie in Brussel rond microplastics. Het was een geweldige manier om alles wat we tijdens het Summercamp hadden geleerd in de praktijk te brengen. Niemand van ons had al zo’n actie voorbereid en toch verliep alles erg goed. Dit kamp heeft ons goed voorbereid om in de toekomst zelf verandering op gang te brengen!

Het is vandaag dramatisch gesteld met het milieu en de sociale gelijkheid. Daarom vind ik het ieders plicht om te handelen wanneer mogelijk: ons voortbestaan hangt ervan af. Als jongere en toekomstige volwassene wil ik nog meer betrokken zijn bij deze strijd. Dat kan op verschillende manieren, op individueel vlak of in groep – bijvoorbeeld bij de lokale groepen van Greenpeace, die zeer laagdrempelig zijn.”

Marjorie, 18 jaar

“Ik hoorde over dit zomerkamp via mijn oom, die vrijwilliger is bij Greenpeace. Ik ken de organisatie al vele jaren, vooral via mijn ouders die elke maand doneren. Voor mij was het belangrijk om meer te leren over Greenpeace en over hoe je als burger actie kan ondernemen voor het klimaat.

Mijn favoriete deel was de actie rond microplastics. Dat was echt het hoogtepunt van de week, het moment waarop alles samenkomt. Ik heb toen beseft hoe waardevol het kamp was en dat we een geweldig team waren, na zo’n week samen te zijn. Ik had zoveel plezier dat ik niet merkte dat de tijd voorbij vloog…

Er zijn volgens mij veel manieren waarop jongeren betrokken kunnen raken, bijvoorbeeld door petities te ondertekenen of naar manifestaties te gaan. Onze acties dragen rechtstreeks bij aan de noodzakelijke ecologische transitie. Het is belangrijk dat de jongere generatie daarin meestapt, want zij zullen de gevolgen van de opwarming van de aarde nog het langst voelen.”

Emilie, 20 jaar

“Jarenlang heeft mijn kennis van milieu- en sociale kwesties mij ertoe aangezet om mijn levensstijl te veranderen en actie te ondernemen. Zo is ook mijn belangstelling voor Greenpeace gegroeid. Ik kende de organisatie wel van naam, maar meer niet. Dus toen ik het zomerkamp op Facebook tegenkwam, heb ik me meteen ingeschreven. Wie is er beter geplaatst dan Greenpeace om trainings te geven over activisme en milieubewustzijn? Samen met jonge mensen die dezelfde waarden delen en een gemeenschappelijk verlangen: de wereld waarin wij leven op zijn kop zetten.

Mijn favoriete activiteit tijdens het kamp was het zeefdrukken. Ik vond het leuk om een T-shirt te kunnen personaliseren en een paar uur lang mijn fantasie en creativiteit de vrije loop te laten. Bovendien zijn alle activiteiten en opleidingen gevarieerd. Na afloop kwam ik verrijkt, gemotiveerd en gegroeid naar buiten. Het was een geweldige ervaring die ik warm aanbeveel.

Als jongere vind ik het belangrijk om op allerlei manieren betrokken te zijn en actie te ondernemen. Individuele actie is een goed begin. Op het eerste gezicht lijkt dat misschien nutteloos, maar ik ben ervan overtuigd dat individueel gedrag een sneeuwbaleffect teweeg kan brengen. Naast deze individuele acties kan engagement ook in groepen gebeuren, zoals met Greenpeace Youth. Zo kunnen we de kracht van de actie en de energie van elk individu bundelen om een boodschap op grotere schaal over te brengen. Tot slot vind ik dat jongeren deel moeten uitmaken van de verandering. Jongeren die over de middelen beschikken, moeten in de toekomst strijden voor een duurzame en aanvaardbare samenleving. Er beweegt wat in alle hoeken van de wereld, het is nu tijd om samen in actie te komen!”

Heb je net zoals Emilie, Lily en Marjorie zin om je in te zetten bij Greenpeace Youth? 

Ik wil meer weten over Greenpeace Youth Ik deel op Facebook Ik deel op Twitter Ik deel op Whatsapp
Facebook Facebook Instagram Instagram Twitter Twitter YouTube YouTube Pinterest Pinterest