Vanochtend hebben een twintigtal activisten van Greenpeace in Brussel twee reclamepanelen met advertenties voor een vervuilende auto gekaapt. Ze overplakten de autoreclame met beelden van klimaatrampen. Met deze actie willen we aantonen dat fossiele reclame schadelijk is voor het klimaat.

Je had er misschien zelf nog niet bij stilgestaan, maar fossiele reclame -daarmee bedoelen we alle soorten reclame voor producten van fossiele brandstofbedrijven-  is niet weg te denken uit ons dagelijkse leven. Of het nu gaat om advertenties voor een goedkope vlucht, voor een SUV of voor een leverancier van fossiele brandstoffen… Er gaat vermoedelijk geen dag voorbij zonder dat je ergens reclame ziet voor een product dat iets met fossiele brandstoffen te maken heeft. 

De fossiele industrie maakt gebruik van misleidende reclamecampagnes waarmee ze haar imago wil opkrikken. Deze vervuilende bedrijven willen ons doen geloven dat verbranding van fossiele brandstoffen hand in hand kan gaan met een groene en duurzame wereld. Maar niets is minder waar natuurlijk. Door dit soort greenwashing worden essentiële klimaatacties keer op keer uitgesteld. Dit moet nu stoppen. 

Onze actie van vandaag neemt reclame voor fossiele auto’s in het vizier. De activisten overplakten een advertentie voor een auto met beelden van klimaatrampen en de slogan: ‘Deze reclame schaadt het klimaat’. 

Het idee van een verbod op reclame voor fossiele brandstoffen wint terrein. Samen met twintig andere ngo’s lanceerden we hier begin oktober een petitie over. Intussen hebben we al meer dan 170.000 handtekeningen verzameld. 

Waarom is een verbod op fossiele reclame zo belangrijk? 

  1. Reclame voor fossiele producten (zoals spotgoedkope vliegreizen, auto’s, …) leidt tot een directe stijging van de verkoop en dus van de CO2-uitstoot. Een voorbeeld? Door een eenvoudige reclamecampagne verkocht Audi 132.700 extra auto’s, die samen 5.175.300 ton CO₂ uitstoten. Zo versnellen fossiele reclames de klimaatcrisis.
  2. Leugens van de fossiele-brandstofindustrie vertragen klimaatactie. Greenpeace liet onderzoek doen naar meer dan 3.000 advertenties van de fossiele brandstof-industrie op sociale media. Hieruit bleek dat twee van de drie advertenties van grote energiebedrijven rechtstreeks als greenwashing kunnen worden bestempeld.
  3. Het laatste IPCC-rapport spreekt van ‘code rood voor de mensheid’.  Wetenschappers wijzen naar de fossiele industrie als verantwoordelijke voor de klimaatcrisis. De dramatische gevolgen daarvan zijn nu al aan de gang, zoals droogtes, branden, overstromingen, enz.
  4. Luchtvervuiling door de fossiele industrie, veroorzaakte in 2018 wereldwijd naar schatting 8,7 miljoen doden. Fossiele brandstoffen zijn net als tabak schadelijk voor de gezondheid. Tabaksreclame is al bij EU-wetgeving verboden. Waarom is dit nog niet het geval voor reclame voor fossiele brandstoffen?
  5. Greenpeace lanceerde samen met een twintigtal ngo’s in heel Europa een ambitieus ‘Europees burgerinitiatief’. Met dit initiatief hebben we de macht om de wet te veranderen. Als 1 miljoen mensen de petitie tekenen, is de Europese Commissie wettelijk verplicht om te antwoorden en te overwegen deze eisen om te zetten in EU-wetgeving.
Ik deel op Facebook Ik deel op Twitter Ik deel op Whatsapp