Wil je meer doen?
Ik doe mee ×

Onze oceanen zijn in gevaar. Eén van de vele bedreigingen voor het zeeleven is plastic, vooral van wegwerpproducten, dat in het water belandt. Ieder van ons kan meehelpen om deze vervuiling te vermijden. Dit zijn 5 simpele zaken die je zelf kan doen op weg naar ‘zero plastic’…

1. Koop in bulk

In België kunnen we trots zijn op een recyclagepercentage van 89%. Daarin zit wel maar 40% gerecycleerd plastic van verpakkingen. Door in bulk te kopen in speciaalzaken of op de markt, en ook steeds vaker in supermarkten, help je voorkomen dat dit verpakkingsmateriaal in de oceaan terechtkomt.

2. Kies voor een stuk zeep

Vloeibare zeep in een fles vervangen door een stuk zeep is een eerste stap naar een afvalvrije levensstijl. Wist je dat shampoo ook in vaste vorm bestaat? Een blokje komt overeen met 3 plastic flessen shampoo, test maar uit! En je voorkomt zo dat elk jaar 552 miljoen flessen worden weggegooid.

3. Gebruik een herbruikbaar rietje

Wie heeft er niet de foto of video van de kleine schildpad met een rietje in de neus gezien? Elke dag worden wereldwijd 1 miljard niet-recycleerbare rietjes weggegooid. Om dit te voorkomen, moet je gewoon een herbruikbaar rietje op zak hebben. Wanneer je een drankje koopt, haal je dit boven in plaats van het aangeboden plastic rietje. Je kan je natuurlijk afvragen of je per se een rietje nodig hebt …

4. Shop met een herbruikbare zak

Rugzak, handtas, stoffen zak, caddy … er zijn veel manieren om te voorkomen dat je je boodschappen in een plastic wegwerpzak steekt. Met de aangeboden zakken te weigeren bij kleine aankopen geraak je ook al ver. Wist je dat wereldwijd ongeveer 5.000 miljard plastic zakken worden verbruikt, dat is bijna 10 miljoen per minuut? Denk eraan als je de volgende keer naar de winkel gaat.

5. Les je dorst met een drinkfles

Ook al zie je steeds meer drinkflessen in je omgeving, toch blijft België de derde grootste Europese verbruiker van flessenwater. Jij kunt dit helpen verbeteren door een drinkfles mee te nemen en zo de hoeveelheid plastic in de oceaan te verminderen. We hebben het geluk om te leven in een land waar leidingwater goed gecontroleerd wordt, dus laten we daar gebruik van maken!

Wil je meer doen voor onze oceanen?

Teken onze petitie om een netwerk van mariene reservaten op te richten, en om onze regeringen ertoe aan te zetten een stevig internationaal verdrag bij de VN te tekenen. Elke stem telt, hoe meer handtekeningen we verzamelen, hoe zwaarder we doorwegen!