De coronacrisis maakt opnieuw pijnlijk duidelijk hoe kwetsbaar onze geglobaliseerde economie is. Er zijn veel goede redenen om meer producten ‘van bij ons’ te kopen. We helpen je graag op weg.

Zijn het de wachtrijen of de lege rekken in de supermarkt? Keren we in tijden van corona graag terug naar onze roots? Of willen we de lokale economie steunen als antwoord op de economische crisis die ons treft? Feit is dat steeds meer mensen de weg vinden naar hoevewinkels in hun buurt, of zich abonneren op een groentepakket bij de boer om de hoek.

Dat is goed nieuws voor de agro-ecologische landbouw, waarin producenten en consumenten de voedselketen terug in handen nemen – weg van de grote concerns die vandaag in grote mate bepalen wat we eten. Kleinschalige boerderijen en bruisende lokale economieën zijn broodnodig voor een voedselsysteem dat gezond is voor mens én planeet, daar zijn we bij Greenpeace van overtuigd. 

We scharen ons achter de oproep van het Boerenforum om nu (meer dan ooit) in te zetten op lokale economie. “We denken niet aan stoppen. We willen onze klanten blijven voorzien van gezonde en duurzame voeding. Deze taak willen we niet in de handen van de agro-industrie leggen, want dat loopt fout af. We grijpen dit moment aan als een kans om de wereld te veranderen, en we zijn als boeren en boerinnen gemotiveerder dan ooit tevoren”, klinkt het.

De voordelen van de ‘korte keten’ zijn intussen wel bekend. Je koopt verse producten van het seizoen, die geen lange weg hoeven af te leggen en waar de boer een eerlijke prijs voor krijgt. Maar waar kan je terecht voor zulke groenten, zuivel en zulk vlees?    


#1 Word lid van een CSA-boerderij

Community supported agriculture (CSA) is een model waarbij de boer en deelnemers van een lokale gemeenschap samenwerken, en samen de risico’s en voordelen van voedselproductie delen. Een deelnemer betaalt jaarlijks lidmaatschap en krijgt in ruil een deel van de oogst. Alles is lokaal, duurzaam en ecologisch georganiseerd. Hier vind je een CSA-boerderij in jouw buurt.

Enkele CSA-boerderijen waar Greenpeace in het verleden mee heeft samengewerkt:
Boerencompagnie (Heverlee), Ons logisch voedsel (Booischot), Grondsmaak (Kontich)

#2 Sluit je aan bij Voedselteams

Een voedselteam is een groep mensen die samen basisvoedsel aankopen bij lokale of regionale producenten en dat wekelijks afhalen in een gemeenschappelijk depot. Er zijn voedselteams over gans Vlaanderen, dus waarschijnlijk ook bij jou in de buurt. Of je kan een nieuw team opstarten. Alles ecologisch en eerlijk. Hier kan je lid worden van Voedselteams. Geïnteresseerd maar nog niet helemaal overtuigd? Doe eerst een proefbestelling

# 3 Vind je lokale bioboer

Via de website van Bio Mijn Natuur kan je makkelijk alle ‘biopunten’ in de regio vinden. Dat zijn allerhande ondernemingen met het biolabel: van boeren, natuurvoedingwinkels en afhaalpunten, tot markten en restaurants (die laatste twee zijn gezien de geldende coronamaatregelen momenteel gesloten).

# 4 Sluit je aan bij Boeren en Buren

Via Boeren en Buren kan je makkelijk online fruit, groenten, kaas, vlees of andere streekproducten bestellen. Die kan je vervolgens één keer per week afhalen op een ‘buurderij’, waar je de producenten kan ontmoeten. Deze formule zit in de lift sinds de coronacrisis. 

# 5 Ken je Open Food Network?

Open Food Network is een netwerk van mensen die zich actief inzetten voor een rechtvaardig en menswaardig voedselsysteem met respect voor onze planeet.

# 6 Een ander initiatief bij jou in de buurt?

Misschien is er wel een ander geweldig initiatief bij jou in de buurt dat je graag met ons wil delen. Dat kan makkelijk via onze good green vibes pagina. Wie weet voegen we het dan hier aan het lijstje toe.

Tot slot: door de coronacrisis kampen heel wat boeren met personeelstekort. Ben je gemotiveerd om onder het statuut van ‘seizoensarbeider’ tijdelijk mee te werken op een biologische boerderij? Je werkt in de natuur, op een landbouwbedrijf waar alle hygiënische maatregelen nauwkeurig worden opgevolgd. Meer informatie vind je hier.