Havearbejde er en fritidsaktivitet, som mange i Danmark nyder at lægge tid og kærlighed i. Samtidig er det en gylden mulighed for at fremme biodiversiteten tættest på os. Glæd dig over den myldrende mangfoldighed, du selv kan skabe i haven med disse fem tips til en bæredygtig og bivenlig have.

Pas godt på de små liv

Tilstedeværelsen af regnorme er en god indikator for et rigt liv i jorden. Og vidste du, at en regnorm producerer omtrent lige så meget gødning som sin egen vægt – hver dag, helt gratis? Så sørg endelig for, at de trives.

Orme er vilde med jord med meget organisk materiale. Hvis du fodrer jorden med kompost, gødning og blade, vil ormene trives, men undgå helt brug af pesticider. Det er ovenikøbet meget let at lave din egen kompost, og så behøver du ikke købe jord i en sæk, hvilket er godt for både planeten og din pengepung.

Dæk jorden til

Udnyt de blade, der er faldet ned på jorden, og andet organisk materiale. Læg det på blomsterbedene og i plantekasser, så får du gavn af mikrolivet: Orme, mikroorganismer og andre insekter nedbryder det organiske materiale, der bliver til næringsstoffer til planterne. Muldjord holder bedre på både næringsstoffer og fugt, hvilket resulterer i sundere planter. Et andet plus er, at du skal vande mindre og undgår ukrudt. 

Vær heller ikke flov over at have planteaffald liggende i haven; gamle træstammer, kviste og bunker af blade skaber vigtige levesteder og beskyttelse over vinteren for både pindsvin og insekter.

Dyrk bivenlige planter

Insektarter, der bestøver planter, er livsvigtige for vores økosystemer, men mange er alvorligt truet. Vi skal beskytte dem, og en varieret have er grundlaget for at øge biodiversiteten. Sørg for at plante planter, der leverer pollen og nektar på forskellige tider af året. Dem, der blomstrer tidligt på sæsonen, når sultne, vilde bier og humlebier er vågnet op af vinterdvalen – såsom pil, allium, forårsløg og frugttræer –  er særligt vigtige.

Når bier bliver trætte, skal de sove (præcis som os mennesker). Globe Mallow bierne (Diadasia Diminuta), som er vilde bier fra USA, sover i blomster, ofte med en ven. Men trusler som klimaforandringer, skovbrande, oversvømmelser og luftforurening dræber vores planterige og truer den biologiske mangfoldighed. Kredit: @jmneelyphotography

Dyrk din egen mad

At dyrke dine egne grøntsager er ikke kun sundere og mere bæredygtigt, det er også sjovt! Samtidig sparer du CO2-udslippet fra transporten af de indkøbte grøntsager.

Nu, før frosten går i jorden, er et godt tidspunkt at plante for eksempel hvidløg – en simpel afgrøde at blive selvforsynende med. Plant blomster og krydderier sammen med dine grøntsager, så du fremmer biodiversiteten.

Del overskuddet

Æblepuré, syltede agurker eller chutney er perfekte gaver! Det er også muligt at gemme meget af det, du har dyrket, til fremtidig brug. Det er sjovt og sundt at spise sig igennem sin egen varierede høst i løbet af året eller dele den med andre. 

Vi håber, at du blev inspireret til at fremme biodiversiteten i din have.

Støt her, og vær med til at beskytte hele planetens biodiversitet

Sammen gør vi en forskel for naturen og dens beboere.

Støt i dag