Denne artikel er opdateret den 21 januar 2021.

Kødproduktion er blandt de største årsager til skovrydning globalt. Og som verdens største producent af svin per indbygger har Danmark et medansvar for at ødelægge og sætte uundværlige, tropiske skove på den anden side af kloden i brand.

I Danmark importerer vi nemlig enorme mængder soja til at fodre mere end 30 millioner danske svin, over en halv million malkekøer og 120 millioner kyllinger, og vi lægger beslag på et samlet areal uden for Danmark større end Sjælland hvert år til dyrkning af soja.

Sammenhængen mellem kødproduktionen og ødelæggelsen af Amazonas-regnskoven sættes i scene i animationsfilmen – Der er et monster i mit køkken, som Greenpeace nu kører et uddrag af på TV2s hovedkanal i uge 4. Målet er at skabe en øjenåbnende oplevelse hos knap en million seere og få debatten et nyt sted hen, hvor der ikke alene tales om skovkrisen lokalt i Brasilien, men i højere grad også om medansvaret for og løsningerne på skovødelæggelserne. At der må spises og ikke mindst produceres mindre kød for at beskytte skovene og bremse klimakrisen.

SE FILMEN HER. 

Skuespiller Mikkel Boe Følsgaard, kendt fra bl.a. serier og film som Arvingerne, The Rain og En kongelig affære lægger stemme og al sin indlevelse til filmen for at sætte gang i mere refleksion og debat om, hvem monsteret bag brandene egentlig er?

“Jeg bliver så trist, når jeg ser og hører, at Amazonas igen i år står i flammer, og at forskere advarer om, at vi nærmer os et punkt, hvor regnskoven bliver en tør savanne. Tænk, at vi er tæt på at lykkes med et selvudslettende overgreb på noget så dyrebart og essentielt, primært fordi vi mennesker verden rundt fylder køleskabene og maverne med kvæg, svin og kyllinger, og dermed er med til at skabe efterspørgslen på landbrugsindustriens kød og fortsætte skovslagtningen,” siger Mikkel Boe Følsgaard. 

Den globale sammenhæng mellem kødproduktionen og ødelæggelsen af Amazonas sættes i scene i filmens historie. Her møder en lille dreng, hvad der ligner et faretruende “monster” i sit køkken i skikkelse af en jaguar. Men snart forstår drengen, hvem det virkelige monster er, da han gennem jaguarens øjne får et hjerteskærende indblik i, hvordan kødindustriens monstermaskiner raserer jaguarens hjem og uundværlige skovområder i Sydamerika for at gøre plads til produktionen af kød.

“Vi snakker meget om ’den grønne omstilling’ og håber, at vi ved at dreje på nogle håndtag kan lykkes med ’den’ i fremtiden. Men jeg tror aldrig, at det vil lykkes at gøre samfundet grønnere, hvis filosofien bag er sovset ind den samme tankegang, der har skabt den store skov- og klimakrise. I stedet for at satse på hurtige teknologiske fix og små ændringer i adfærden, er det på tide at udfordre vores levevis og forlange, at vores folkevalgte skal andet end at præsentere flotte bundlinjetal,” siger Mikkel Boe Følsgaard og fortsætter: 

“Jeg vil håbe og opfordre vores politikere til at være modige nok til at sætte solidariteten med vores natur højest. Vi skal ikke gå tilbage til naturen, for udviklingen går ikke baglæns, men gå frem til naturen igen. Der er rigeligt plads på jorden, og hvis vi ikke driver rovdrift på kloden, vil mennesker endog kunne spise en pølse en gang imellem – uden at regnskoven behøver at stå i flammer.” 

Skuespiller Mikkel Boe Følsgaard i studiet, hvor han har lagt stemme til “Der er et monster i mit køkken”.
Foto: Michael Hedelain/Greenpeace

Hvis forbruget og produktionen af kød fortsætter på samme niveau som i dag, vil skovene og naturen fortsætte med at forsvinde drastisk. I dag står landbruget for 80 procent af skovrydningen i verden, og Danmark skiller sig ud med sin kødproduktion i en størrelse, der udgør en større del af problemet end løsningen. 

Derfor opfordrer Greenpeace til markant at sænke produktionen af kød til fordel for plantebaseret mad, som især et kraftigt stigende antal unge vælger at spise.

“Vi håber at have skabt en film, som børn og unge kan se sammen med deres forældre og diskutere over middagsbordet, for ligesom monsteret og årsagen bag ødelæggelsen af Amazonas er i vores køkkener, så er det også her løsningerne er. Det er fantastisk at se så mange mennesker, der handler på klimakrisen og kaster sig over plantebaseret mad med stor appetit. Men vi mangler at se den danske regering og vores politikere tage ansvar for klimaet ved at sænke den store produktion af køer og svin og udfase importen af soja til foder, der koster ødelæggelse af uerstattelige skove på den anden side af kloden,” siger Kristine Clement, kampagneleder for landbrug og skov hos Greenpeace.

“Det er et monster i mit køkken” er produceret af det Oscar-nominerede animationsstudie Cartoon Saloon, og den internationale version af filmen er gendigtet på dansk af børnebogsforfatter Marianne Iben Hansen. 

Fotos af filmen kan hentes her. 

Filmen kan publiceres ved at indlejre linket fra Youtube-videoen her eller ved at uploade videofilen her.

Kontakt

Poul Bonke Justesen, kommunikationsansvarlig, Greenpeace. Mobil: 2629 4939 – også for interview med Mikkel Boe Følsgaard.