Der er en afgørende del af Greenpeaces arbejde, som ikke alle kender tilvores efterforskning. 

Dag efter dag arbejder Greenpeace på at grave historier frem, der tjener offentlighedens interesse, men som magtfulde virksomheder helst vil holde skjult. Det kan være både tidskrævende og møjsommeligt at efterforske regeringer og virksomheder. Og for at være ærlig kan det være skræmmende, når kæmpe milliardvirksomheder nogle gange truer os med sagsanlæg. 

Men de resultater, som vi skaber, er det hele værd. Nedenfor kan du få et indblik i noget af den efterforskning, som Greenpeace har stået bag, og som i 2021 har ledt til, at store, magtfulde spillere har måttet føle konsekvensen af deres miljøforbrydelser. Fra afsløringen af oliegiganten ExxonMobil’s lyssky taktikker til kvotekongernes fald herhjemme. 

Da Greenpeace – som uafhængig miljøorganisation – hverken accepterer offentlig støtte eller virksomhedsdonationer, vil det være umuligt at afsløre store forurenere – uden den faste støtte, som vi får fra engagerede mennesker.

Støt Greenpeace hver måned

Sammen kan fortsætte med at undersøge, udfordre og afsløre magthavere og virksomheder, der forsøger at vildlede offentligheden til at se dem som en del af klimaløsningen, når de i virkeligheden er dens årsag.

Læs mere her

I juni blev Exxon for alvor fanget med de kulsorte fingre i klejnekassen. Det skete, da Greenpeace offentliggjorde optagelser, taget med skjult kamera af en lobbyist fra Exxon. For rullende kamera praler lobbyisten med, hvordan Exxon har undermineret afgørende klimalovgivning ved at påvirke amerikanske politikere. Bl.a. var Exxon med til at standse præsident Joe Bidens lovforslag om mere vedvarende energi. 

Greenpeaces afsløring skabte et politisk jordskælv, der stadig har efterdønninger i dag. For første gang i historien blev Exxon og andre oliegiganter grillet af amerikanske lovgivere under ed i kongressen i Washington for at miskreditere og benægte afgørende klimalovgivning. Og i kølvandet på vores afsløring har stribevis af banker og pensionsfonde trukket deres investeringer ud af Exxon. Herhjemme har Danske Invest senest meldt sig i klubben af selskaber, som bl.a. tæller PFA, Velliv, Pensiondanmark, Akademikerpension og Sampension, der har valgt at ekskludere Exxon. 

I oktober kunne vi fejre resultatet af en anden vigtig afsløring, da Danish Crown var nødsaget til at stoppe markedsføringskampagnen “klimakontrolleret gris”, som et resultat af vores graverarbejde i virksomhedens brug af greenwashing af klimaskadelige kødprodukter. 

I løbet af 2021 gennemgik vi den mangelfulde dokumentation bag Danish Crowns påstande om klimafordele ved deres svinekød, og klagede til Forbrugerombudsmanden over Danish Crowns vildledning af forbrugerne og overtrædelser af markedsføringsloven. 

Samtidig gik vi i dialog med supermarkedskæderne, der over de kommende måneder en efter en meldte ud, at det var slut med Danish Crowns mærke i deres butikker. Til sidst havde den samlede danske detailbranche så sat foden ned overfor Danish Crowns forsøg på at vaske klimabelastende svinekød grønt, og så var der ikke andre muligheder tilbage for Danish Crown end at stoppe sin kampagne. 

I december 2021 kunne vi også endelig juble over, at vores afsløring af den danske kvotekonge Henning Kjeldsen førte til en historisk og vigtig dom. 

Dommen er et resultat af vores research tilbage fra 2015, hvor vi kunne afsløre, at Henning Kjeldsen brugte sin familie og venner som stråmænd for at få kontrol med et langt større antal fiskekvoter, end han havde ret til ifølge loven. Henning Kjeldsen havde på den måde snydt sig til kvoter for næsten en milliard kroner og var blevet Danmarks rigeste fisker. 

Vores afsløring og dommen er særlig vigtig, fordi det er det naturskånsomme, danske kystfiskeri og Danmarks nødlidende havmiljø, der har betalt prisen for Henning Kjeldsens og andre kvotekongers massive opkøb af fiskekvoter. Henning Kjeldsen er i dag kendt skyldig og skal betale over 200 millioner kroner. Dømt for præcis det, vi afslørede ham i: Stråmandsvirksomhed. 

Hvis du vil kende til flere af detaljerne bag efterforskningen af Henning Kjeldsen, kan vi anbefale, at du tager et lyt til vores podcast-episode: Kvotekongernes fald. Klik herunder.

I Greenpeace tager vi hverken imod penge fra politikere eller virksomheder, fordi vi har brug for at kunne være 100% uafhængige og frie til at stille enhver til regnskab, som skader vores enestående planet. I stedet er vores efterforskningsarbejde og den forskel, vi kan gøre, afhængig af, at engagerede mennesker som dig bidrager med, hvad de kan. 

Slut dig til holdet af de knap 16.000 mennesker herhjemme, der bidrager månedligt, og som uden sammenligning er årsagen til, at vi kan tage de lange, seje træk, forblive vedholdende, udholdende og møjsommelige over for detaljerne. Alt det, som det kræver for at efterforske og afsløre de helt store forurenende industrier.

Læs mere om, hvad din støtte gør af forskel her