Greenepace har udført en fredelig og lovlig protest mod den russiske skyggeflåde af tankskibe med olie, der finasierer Ukraine-krigen og er til fare for miljøet.

Greenpeace-aktivister tog en tidlig morgen denne uge til Prøvestenen på Amager for at folde et stort banner ud i en fredelig protest mod den russiske “skyggeflåde”, der fragter russisk olie gennem dansk farvand – og som finansierer krigen i Ukraine.

I de snævre danske farvande sejler rustne tankskibe med tvivlsomme forsikringer med sanktioneret olie gennem Østersøen og ind gennem de smalle, danske stræder. 

Greenpeace har tidligere dokumenteret skyggeflådens risikable færd i dansk og svensk farvand. Målet var at dokumentere ét af skyggeflådens tankskibe for at rette opmærksomhed på problemet og for at presse på for at få flere af de miljøfarlige tankskibe på Danmarks og EU’s sanktionsliste.

Læs mere i denne reportage fra Information.

“This oil tanker funds Russia’s war”, står der på det enorme banner, som Greenpeace-aktivisterne lagde ud i protest mod den russiske skyggeflåde. En rød pil peger ud mod Øresund, hvor “Kira K”, en af de mange olietankere, sejlede forbi. © Greenpeace

Fylder den russiske krigskasse og truer miljøet

Protesten var del i Greenpeaces arbejde for at få stoppet den russiske skyggeflåde, så tankskibene ikke længere kan bidrage til at fylde den russiske krigskasse eller være til fare for de danske kyster.

På det 30 x 30 meter store banner, der blev lagt ud på jorden, stod der “This oil tanker funds Russia’s war“. Der blev taget billeder og video af banneret netop, mens olietankeren Kira K, der er en del af skyggeflåden, passerede forbi ude i Øresund med kurs mod en russisk oliehavn ved Skt. Petersborg.

Kira K står registreret som et skyggeskib hos både Lloyd’s List Intelligence, the Kyiv School of Economics Institute og Greenpeace. Alligevel står olietankeren ikke på EU’s liste over sanktionerede skibe. 

“Der har været mange løfter og lidt færre egentlige tiltag fra Danmark og EU’s side, og derfor fortsætter skyggeflåden ufortrødent med at transportere russisk olie til verdensmarkedet gennem de snævre danske farvande. De rustne olietankere udgør en alvorlig fare for vores havmiljø og kyster. Alene i dag vil der sejle fire skyggeflåde-tankere gennem det snævre danske farvand, og de vil hver især udgøre en potentiel fare for en oliekatastrofe. De er en trussel mod havfugle, marsvin og hele økosystemet,” siger kampagnechef i Greenpeace, Sune Scheller.

Greenpeace beklager fejl – drone for tæt på lufthavn udløste alarm

Under protesten opholdt alle aktivister sig på et lovligt område med offentlig adgang, og der blev taget billeder og video af banneret netop, mens olietankeren Kira K. passerede forbi i Øresund med kurs mod endemålet ved Skt. Petersborg.

Det er fuldt tilladt at flyve med drone i området, hvor den fredelige demonstration fandt sted. 

Mens Greenpeace filmede olietankeren fra den russiske skyggeflåde sejle forbi, viste det sig dog ved en meget beklagelig fejl, at en eller to af droner kom for tæt på luftrummet omkring Kastrup Lufthavn, hvilket udløste en alarm. 

Målet for Greenpeace var at lave en fuld protest, men ved en meget beklagelig fejl kom en eller to droner for tæt på luftrummet ved Kastrup Lufthavn. © Greenpeace

Københavns Lufthavn bekræftede efterfølgende overfor Ekstra Bladet, at lufthavnen blev lukket i 10 minutter, men at flytrafikken ikke var påvirket af hændelsen.

Da politiet ankom, forklarede Greenpeace med det samme, hvem vi var, og hvad vi lavede på stedet, og vi beklagede fejlen. 

Lufthavnen var på ingen måde målet for den fredelige protest. Politiet valgte at tilbageholde alle 12 tilstedeværende, inklusive en journalist fra et uafhængigt internationalt medie. De 12 tilbageholdte blev løsladt senere samme dag.

Greenpeace er berørt af hele situationen og undskylder for fejlen og den uro den har forårsaget. Greenpeace vil nu undersøge, hvordan det kunne ske, så det ikke gentager sig.