Stanken er tit kvælende, og når naboerne går udenfor, er luften ofte så fuld af ammoniak og andre sundhedsskadelige stoffer, at de får hovedpine, diarré, kvalme, opsvulmede øjne og åndedrætsbesvær.

De skammer sig over at invitere gæster hjem, for hvis vinden står i den forkerte retning, er det uudholdeligt at opholde sig udendørs.

De seneste måneder har vi besøgt en række familier på egnen sydvest for Holbæk. Deres fortællinger om livet som nabo til en svinefabrik har gjort et stærkt indtryk på os.

Du kan se vores dokumentar om naboernes kamp mod svinefabrikkerne her:

I årevis har naboerne forsøgt at råbe Holbæk Kommune op for at stoppe udvidelserne af svinefabrikkerne. Vi besøgte derfor Holbæks borgmester, Christina Krzyrosiak Hansen.

Kommunen er reelt magtesløs, fortæller hun i filmen. Den tidligere regerings omdiskuterede Landbrugspakke har nemlig frataget kommunerne muligheden for at sige nej til ansøgninger om udvidelser af svinefabrikker ud fra hensyn til naboerne eller naturen.

Holbæk er desværre langt fra den eneste kommune i Danmark, hvor naboer lider på grund af svinefabrikker. I aftes rapporterede TV2 om lignende problemer i Skanderborg Kommune.

Der er brug for en lovændring, der giver kommuner og borgere mulighed for at sige nej tak til svinefabrikker. Og der er brug for, at Danmark skærer ned på produktionen af svin – for naboernes, naturens, miljøets og klimaets skyld!

Vi håber, du vil hjælpe med at sige nej tak til kødfabrikker. Skriv under her.