Java-tigeren, den nordafrikanske brunbjørn, den japanske flododdere, den newzealandske emu… Listen over dyrearter, vi mennesker har udryddet er lang. For nyligt kunne vi læse, at den lille blå papegøje Spixara, der er kendt af os med børn fra tegnefilmen Rio, blev officielt erklæret uddød. Dertil kommer den endnu længere liste over dyrearter, der er er på grænsen til udryddelse; alle tre arter af orangutanger er kritisk truede, seks ud af de syv arter af havskildpadder er truede, delfiner, gribbe, gorillaer.

Vi mennesker lægger et enormt pres på biodiversiteten og bl.a. orangutangen er truet og i fare for at uddø.
© Greenpeace

Vi er midt i den sjette masseuddøen. De første fem var forårsaget af naturfænomener – den femte var meteoren i Mexico for 65 millioner siden, der udryddede dinosaurerne. Vi mennesker er skyld i at seks ud af ti vilde dyr er forsvundet indenfor de seneste 50 år. Vilde dyrearter uddør nu 100-1000 gange hurtigere end deres naturlige tempo. FN advarer endda imod, at hvis vi ikke stopper udryddelsen af arter meget hurtigt, kan vi stå overfor vores egen udryddelse også.

Bliv venner med dyrene

Dyrene er i deres gode ret til at give os mennesker fingeren, men det behøver ikke være sådan. Det er os mennesker, den er gal med, men hvis vi arbejder sammen, kan vi gøre det bedre og forhåbentlig gøre os fortjent til deres venskab igen.

I Greenpeace arbejder vi hårdt på at redde dyrene. Den primære årsag til udryddelsen er, at vi ødelægger dyrenes levesteder. Derfor har vi de seneste mange årtier ført kampagner for at stoppe skovrydning og beskytte biodiversitet. Det andet primære habitat, vi ødelægger og hvor menneskelig aktivitet truer dyrene er havene. Overfiskeri og ødelæggende fiskeri er en af de store bidragsydere til masseudryddelsen og vi arbejder i Greenpeace på at få 30-40% af havene beskyttet som havreservatet. Det ville give fisk og livet i havene mulighed for at komme sig og blive så sundt, at fiskeriet i det øvrige hav kan være godt og givende og sikre sushi på tallerkenen i al fremtid. Vi arbejder også for at fremme et sundt landbrug uden brug af de dræbende pesticider og uden massiv naturødelæggelse der bl.a. går ud over biodiversiteten.

Hvis du vil følge og tage del i vores arbejde for at redde verdens dyr – og blive gode venner med naturen igen – så skriv dig op her: www.fuckhumans.dk