Manacapuru-floden i Amazonas. Den lave vandstand har sammen med høje temperaturer – nogle steder over 39 grader i vandet – ført til massedød blandt delfiner og fisk. Foto: Marizilda Cruppe / Greenpeace

Brande i verdens største regnskov er faldet med 36 procent i år, men Amazonas er i stedet ramt af en alvorlig tørke. Tørken kombineret med røgen fra skovbrande forårsager i øjeblikket en stor humanitær krise og massedød af delfiner og fisk i regionen.

Ifølge data fra Brasiliens National Space Research Institute (INPE) er brande i Amazonas faldet med 36 procent i september sammenlignet med samme måned i 2022. Desværre er der ingen grund til at fejre faldet af skovbrande, for regionen er nu omsluttet i alarmerende niveauer af røg, og der hersker alvorlig tørke i det meste af Amazonas. 

Der er erklæret undtagelsestilstand, og i skrivende stund er mere end 170.000 mennesker truet af mangel på mad og drikkevand. Lokale videnskabsmænd siger, at dette kan være den værste tørke i Amazonas historie, hvor store floder tørrer op til rekordlave niveauer.

 – Den ekstreme tørke i det nordlige Brasilien er en humanitær krise, der rammer hundredtusindvis af mennesker og forventes at vare indtil november. Det, vi oplever nu, er konsekvenserne af klimakrisen, som sammen med årets El Niño skaber stadig varmere temperaturer. “Det er uacceptabelt at se brandstiftelse og kriminel skovrydning, mens mennesker og dyr lider af hedebølger og tørke, og regeringen må tage affære og stoppe med at forsvare og opmuntre destruktive industrier såsom minedrift i oprindelige lande og ødelæggelsen af ​​Amazonas regnskov til græsgange”, siger Rômulo Batista, talsmand for Greenpeace i Brasilien.

 Foto: Marizilda Cruppe / Greenpeace

Ud over den humanitære krise er dyrelivet hårdt ramt af tørken og varmen. Det lave vand kombineret med høje temperaturer – nogle steder er der over 39 grader i vandet – har ført til massedød blandt fisk . Nu er over 120 delfiner også fundet døde i Tefé-søen.

I den nuværende krisesituation har Greenpeace startet en global fundraising-kampagne for at lancere en såkaldt “rapid response plan”. Vores plan består af tre hoveddele:

  1. Dokumentation

Vores mål er at dokumentere den igangværende krise for at vise omverdenen, hvor omfattende katastrofen er.

  1. Støt projekter for at redde det berørte dyreliv i Amazonas (Boto Coalition)

Et netværk af organisationer er blevet dannet for at beskytte biodiversiteten i Amazonas-floderne under den igangværende krise, især fiskene og delfinerne i Tefé-regionen, der er blevet hårdest ramt. Koalitionen har fået navnet Boto Coalition (boto er det portugisiske navn for floddelfiner), og omfatter både WWF og nogle af Greenpeace i Brasiliens partnere.

Vi støtter Boto-koalitionens arbejde og låner blandt andet vores fly til projektet. Disse bruges blandt andet til at transportere biologer, dyrlæger og forskere til Tefé og nærområder. Vi leverer også udstyr, der er nødvendigt i arbejdet med at redde tilskadekomne dyr.

  1. Humanitær bistand

Vi har genoptaget  “Wings of emergency” , som var navnet på vores redningsindsats under corona-pandemien, hvor vi brugte vores fly til at levere over 150 tons forsyninger over hele Amazonas. Sammen med vores partnerorganisationer forsyner vi nu isolerede samfund med byggematerialer, mad og vand og andre fornødenheder til de isolerede samfund, der er ramt af tørken. 

Situationen i Amazonas er mere presserende end nogensinde, og hundredtusindvis af mennesker og dyr lider i øjeblikket under den ekstreme tørke. Greenpeace er på stedet, og vi gør alt, hvad vi kan, men vi har brug for din hjælp. Den bedste måde at hjælpe vores arbejde på er at blive månedlig donor, så vi kan planlægge vores redningsarbejde både på kort og lang sigt. Du kan også give et engangsbidrag her. Tak for din støtte!