København, 2. juli 2021 – Først sagde supermarkedskæden Coop nej, så gjorde Lidl, og nu ønsker Aldi heller ikke at forhandle svinekød, der er markedsført med Danish Crowns kritiserede “Klimakontrolleret Gris”-mærke.
Aldi har oplyst til Greenpeace, at mærkningsordningen er blevet suspenderet i koncernens supermarkeder. Det sker efter, at Greenpeace har klaget til Forbrugerombudsmanden over Danish Crowns reklamekampagne og mærkningsordning “Klimakontrolleret Gris”, der kritiseres for at være vildledende og i strid med markedsføringsloven.
Vildledningen og den manglende dokumentation for den påståede klimaeffekt er så alvorlig, at Greenpeace kræver, at Danish Crown omgående trækker mærkningen og kampagnen fra markedet, hvilket selskabet indtil nu har afvist.
Sune Scheller, kampagne- og programchef hos Greenpace, siger (mobil: 2714 4257):
“Det er meget opløftende, at Aldi nu også viser ansvar og stopper med at føre Danish Crowns vildledende mærke, der forsøger at bilde forbrugere ind, at deres svinekød er klimavenligt og mindre belastende end andet svinekød.”
“Vi står midt i en klimakrise, og mange danskere ønsker at træffe bæredygtige valg, og derfor er det dybt uansvarligt at markedsføre svinekød som klimavenligt. Det er først og fremmest Danish Crown, der svigter forbrugerne og indsatsen for klimaet, men supermarkederne har i høj grad også et ansvar for, at kunderne møder korrekt information ude i butikkerne. Vi kan kun opfordre andre supermarkeder til at vise ansvar og gå samme vej som Coop, Lidl og Aldi.”
Greenpeace-aktivister og borgere rundt om i landet besøger i disse dage supermarkeder, der forhandler svinekød med “Klimakontrolleret Gris”-mærket, for at give retvisende forbrugeroplysning ved at ommærke Danish Crowns kødpakker. “Advarsel: greenwashing” og “Ukontrolleret Klimasvineri” står der på klistermærkerne, der er lavet i et materiale, så de ikke beskadiger varerne, let kan tages af og dermed ikke fører til madspild.
Fotos kan hentes her.
Baggrund
Med “Klimakontrolleret Gris”-mærket fortæller Danish Crown forbrugerne, at de har mindsket svinekødets klimaaftryk med 25 procent siden 2005. Men de kan ikke dokumentere, at deres svinekød bag mærkningsordningen skulle belaste klimaet mindre end svinekød fra andre producenter.
Selskabet medregner herudover ikke den klimabelastning fra produktionen af foder, der ifølge eksperter udgør omkring 50 procent af fødevarers klimaaftryk. Endelig er der ikke belæg for at kalde svinekødet “klimakontrolleret”, da mærkningen består af frivillige, uforpligtende målsætninger, som producenterne selv kan sætte. Faktisk er der ikke udført en eneste kontrol endnu.
Udover Greenpeace-klagen til Forbrugerombudsmanden har Klimabevægelsen, Den Grønne Studenterbevægelse og Dansk Vegetarisk Forening stævnet Danish Crown for kampagnen, der er selskabets største nogensinde.