Greenpeace har testet otte kendte danskeres blod for farlige kemikalier såsom phthalater, bromerede flammehæmmere, pesticider, kunstige muskstoffer, tungmetaller og overfladebehandlingsmidler. De otte deltagere er Andrea Elisabeth Rudolph, Bubber, Erik Peitersen, Sofie Lassen-Kahlke, Troels Kløvedal, Karen Hækkerup, Mette Vibe Utzon og Klaus Bondam.

Resultaterne viser, at de to yngste deltagere har flest kemikalier i blodet.  Sofie Lassen-Kahlke på 27 og Andrea Elisabeth Rudolph på 29 har begge 18 kemikalier i blodet.

– Det er skræmmende, at lige præcis Andrea og jeg har flest kemikalier i blodet – især hvis de kommende generationer får endnu flere kemikalier i blodet, udtaler Sofie Lassen-Kahlke.

Andrea Elisabeth Rudolph sagde inden testen, at hun tænker meget over kemikalier i omgivelserne på grund af hendes graviditet.

– Det her gør mig vred, og jeg forlanger at få at vide, hvor de her kemikalier findes, så jeg kan vælge dem fra, siger Andrea efter testen.

Henrik Leffers, forskningsleder i vækst og reproduktion på Rigshospitalet, kommenterer Andreas reaktion på denne måde:

– Jeg kan forstå, at Andrea bliver gal.  Hun kan desværre ikke gøre ret meget for at undgå de her farlige kemikalier, da de indgår i vores hverdagsprodukter.

Et uafhængigt laboratorium har undersøgt blodprøverne for 44 forskellige kemikalier. Der blev samlet fundet 28 af disse i de kendtes blod.

Ifølge Henrik Pedersen, miljøbiolog ved Greenpeace, viser testen bare toppen af isbjerget.

– Vi har kun testet for 44 af de tusinder af farlige kemikalier på markedet. Alt tyder på, at vi alle har flere hundrede i blodet. Nu må problemet løses, for regeringen gambler med vores sundhed. Miljøministeren må samle støtte blandt hendes kolleger i EU i kampen for en fælles europæisk kemilov, der sikrer, at de farligste kemikalier altid erstattes af mere sikre alternativer, udtaler Henrik Pedersen.

EU-Parlamentet og Ministerrådet er i øjeblikket i gang med at behandle EU’s kommende kemilov, REACH. Greenpeace arbejder for, at loven betyder et farvel til de farligste kemikalier til gavn for forbrugere og miljø.

Greenpeace offentliggør resultaterne for alle otte deltagere i testen torsdag den 18. maj.

Som opfølgning på blodtesten deltager Bubber og Karen Hækkerup i debatten “Farlig kemi i kroppen” fredag den 19. maj 2006 klokken 13:30 i PRESSEN, Politikens Hus. Her vil et panel med blandt andre Sara Bro (DR), Ivan Grønning (BASF), Henrik Leffers (forskningsleder i vækst og reproduktion på Rigshospitalet), Dan Jørgensen (medlem af EU-Parlamentet for Socialdemokraterne) og en repræsentant fra Forbrugerrådet diskutere, hvad der kan gøres for at fjerne farlige kemikalier fra forbrugernes hverdag.

Læs rapport om kemikalier i 8 kendte danskere

Læs teknisk rapport fra laboratoriet i Holland

Se video “De kendtes reaktion på kemi i blodet”

Download NGO-anbefaling til EU-parlamentets behandling af REACH kemireformforslag

VVPR info:
TV-optagelser og fotos fra deltagernes reaktioner over resultaterne er tilgængelige ved henvendelse til Greenpeace