Sydamerikas skove – jaguarens hjem – brænder for at dyrke foder til kødindustrien. Hvis vi ikke gør noget nu, vil flere dyrebare levesteder blive ødelagt, den oprindelige befolkning miste deres hjem, og vi vil tabe kampen mod klimaforandringer. Se filmen.

Animationsfilmen, Der er et monster i mit køkken, fortæller gennem mødet mellem en lille dreng og en jaguar historien om, hvordan kødindustrien ødelægger skovene i Sydamerika.

Kødindustrien er verdens største drivkraft bag skovrydning. Produktionen af kød er blevet en stor industri, og det produceres i en skala, som vores planet simpelthen ikke kan følge med til. Hvis vi skiftede til en mere plantebaseret diæt, ville vi have brug for meget mindre jord til at dyrke mad, og så “bli’r der mere plads til skoven, og til jordens åndedræt,” som filmens sidste ord lyder.

Filmen er produceret af det Oscar-nominerede animationsstudie Cartoon Saloon. Den er gendigtet på dansk af børnebogsforfatter, Marianne Iben Hansen, og skuespiller Mikkel Boe Følsgaard, kendt fra bl.a. serier og film som Arvingerne, The Rain og En kongelig affære, lægger på indlevende vis stemme til.

“Jeg bliver så trist, når jeg ser og hører, at Amazonas igen i år står i flammer, og at forskere advarer om, at vi nærmer os et punkt, hvor regnskoven bliver en tør savanne.” siger Mikkel Boe Følsgaard om, hvorfor han er gået med i projektet.

Mikkel Boe Følsgaard i lydstudiet, hvor han lægger stemme til filmen 'Der er et monster i mit køkken'
Mikkel Boe Følsgaard i lydstudiet, hvor han lægger stemme til filmen ‘Der er et monster i mit køkken’

“Tænk engang, at vores intelligente art er tæt på at lykkes med at begå et selvudslettende overgreb på noget så dyrebart og essentielt, primært fordi vi mennesker verden rundt fylder køleskabene og maverne med kvæg, svin og kyllinger, og dermed er med til at presse landbrugsindustrien til den fortsatte skovslagtning

Vi er nødt til at holde landbrugsindustrien til regnskab

Skovbrande bruges til at rydde store skovområder i både Amazonas og andre steder for at skabe plads til kvægdrift og til at dyrke foderafgrøder til milliarder af opdrættede husdyr over hele kloden. 

Danmark er storimportør af sojafoder, og lægger med en årlig import af 1,7 millioner tons sojaskrå beslag på et område større end Sjælland primært i Sydamerika til produktionen af sojafoder til danske svin og køer. Soja, som landbruget ikke engang er i stand til at dokumentere oprindelsen af, hvilket slagterigiganten Danish Crown indrømmede i Information i maj.

Illustration af skovødelæggelse. Danmark er verdens største producent af kød per indbygger, og den verdensrekord trækker dybe spor af ødelæggelse med sig. Danmark producerer langt flere dyr, end landbruget selv kan fodre, og derfor importerer landbruget soja til foder. Størstedelen kommer fra Sydamerika, særligt Brasilien og Argentina, hvor uvurderlige naturområder som regnskov og skovsavanner bliver ødelagt for altid for at gøre plads til produktionen af kød og soja til dyrefoder. Billedet ejes af Greenpeace
Danmark er verdens største producent af kød per indbygger, og den verdensrekord trækker dybe spor af ødelæggelse med sig. Danmark producerer langt flere dyr, end landbruget selv kan fodre, og derfor importerer landbruget soja til foder. Størstedelen kommer fra Sydamerika, særligt Brasilien og Argentina, hvor uvurderlige naturområder som regnskov og skovsavanner bliver ødelagt for altid for at gøre plads til produktionen af kød og soja til dyrefoder. © Greenpeace

Hvis ikke vi handler nu og gør op med størrelsen på den animalske produktion og med landbrugets sojaafhængighed, kommer vi til at miste skove som Amazonas, og med dem et uvurderligt dyreliv, samtidig med at oprindelige folk kommer til at miste deres hjem og livsgrundlag. Vi taber også kampen mod klimaforandringer – hvilket kommer til at påvirke os alle, ikke mindst børn og unge, som i disse år frygter for deres fremtid.

  • Hvert år brændes regnskov af for at dyrke sojafoder
  • Danmark importerer hvert år 1,7 tons sojaskrå fra Sydamerika
  • Sojafoderet bruges primært til svin og køer
  • Danmarks import af sojaskrå beslaglægger et areal større end Sjælland
  • Den importerede soja har et udslip af drivhusgasser, der svarer til 6,2 millioner tons CO2

Mindre kød – mere plads til natur og skov

Vi er nødt til at omstille vores landbrug til at lave meget mindre kød og mælk, så der også bliver plads til skov og natur. Faktisk kan vi lave mad til mange flere mennesker på meget mindre plads – og spare klimaet for 8,2 millioner ton CO2 i 2030 ved at halvere antallet af landbrugsdyr i Danmark og i stedet fokusere på at dyrke plantemad til mennesker.

Del filmen og skriv under for at beskytte skovene

Ved se og dele denne film kan du sprede budskabet om den ødelæggende kødindustri. Og når du har gjort det, vil vi opfordre dig til at skrive under for at Danmark skal vælge Amazonas frem for handel