Skovbrand i Brasilien © Campbell Plowden / Greenpeace
Skovbrand i Brasilien © Campbell Plowden / Greenpeace

Skovrydningen i Amazonas nåede rekordhøje niveauer i første halvdel af året. 3.988 kvadratkilometer skov blev raseret fra januar til juni i år. Det er et område, der er fem gange så stort som New York City.

Det viser nye data offentliggjort af Brasiliens rumforskningscenter INPE .

– Den stigende skovrydning er et resultat af den brasilianske regerings handlinger, som har tilskyndet til miljøkriminalitet og vold mod oprindelige folk og lokalsamfund, siger Romulo Batista, talsmand for Greenpeace Brasilien.

– Det er særligt bekymrende, at stigningen er koncentreret om en ny front i det sydlige Amazonas.

1236 kvadratkilometer skov blev fældet i delstaten Amazonas, mens der i staterne Pará og Mato Grosso blev ryddet henholdsvis 1105 og 845 kvadratmeter skov.

Hvorfor stiger skovrydningen i Amazonas?

Det er ikke tilfældigt, at skovrydningen stiger, brandene bliver værre og værre, og at de oprindelige folks liv og levevis trues. Den brasilianske præsident Jair Bolsonaro og hans regering ønsker at tjene så mange penge som muligt på industrielt landbrug, minedrift og skovhugst i regnskoven.

I løbet af de tre et halvt år han har været præsident, har Bolsonaro bevidst undermineret institutioner og ordninger, der skal beskytte regnskoven, medvirket til øget industriel aktivitet og fremmet adskillige radikale lovforslag, herunder en lovændring, der gør det lettere at invadere oprindelige territorier.

LÆS OGSÅ: Greenpeace langer ud efter Bolsonaro

Bådekspedition i unikke regnskovsområder

Amazonas-bådekspedition  "The Amazon we need". © Todd Southgate / Greenpeace
Amazonas-bådekspedition  “The Amazon we need”. © Todd Southgate / Greenpeace

Det er et skæbnesvangert år for Amazonas, og Greenpeace gør klar til at mobilisere inden efterårets præsidentvalg i Brasilien. Vi vil gøre alt, hvad vi kan, for at beskytte den smukke og artsrige Amazonas-regnskov.

I juni rejste en gruppe forskere, journalister og Greenpeace-aktivister til uberørte områder af Amazonas i bådekspeditionen, som vi kaldte “The Amazon we need”. Fra båden har forskerne adgang til unikke fjerntliggende områder. Målet er at vise verden regnskovens biologiske mangfoldighed og alle de uudforskede områder og muligheder, der findes her.

Sådan arbejder vi for Amazonas

Forskere fra National Institute for Research in the Amazon (INPA) sluttede sig til Greenpeace-ekspeditionen "The Amazon We Need" for at studere Manicoré-flodens biodiversitet. © Tuane Fernandes / Greenpeace
Forskere fra National Institute for Research in the Amazon (INPA) sluttede sig til Greenpeace-ekspeditionen
“The Amazon We Need” for at studere Manicoré-flodens biodiversitet. © Tuane Fernandes / Greenpeace

Ud over at vise den unikke og artsrige regnskov, som vi elsker og har brug for, er formålet med ekspeditionen at understøtte behovet for beskyttede områder ved Manicoré-floden.

Fremover vil vi også

  • invitere journalister, fotografer og influencere til vores center for forskning og undersøgelser i Manaus, mens vi overvåger og analyserer brande og skovrydning i Amazonas
  • planlægge regelmæssige flyvninger for at dokumentere brande og skovrydning
  • offentliggøre mindst tre rapporter, blandt andet om de store konsekvenser af industrielt landbrug på skovrydning i Amazonas
  • arbejde for at vedtage en stærk skovlov i EU, der kan forhindre import af varer, der har bidraget til skovrydning og krænkelser af menneskerettighederne

Vores planer er mange og ambitiøse, men vi har brug for flere engagerede privatpersoner til at støtte os. Vi er en organisation, som i modsætning til mange andre NGO’er udelukkende eksisterer på grund af økonomiske bidrag fra mennesker som DIG. Vi tager hverken imod støtte fra virksomheder eller stater, hvilket gør os i stand til at være en uafhængig stemme, der kun har øje på at varetage miljøet, klimaet og naturens interesser. Men derfor er støtten fra private bidragsydere også helt uundværlig, og uden den kunne Greenpeace ikke eksistere.

Greenpeace giver Amazonas den uafhængige stemme, som regnskoven aldrig har haft større behov for end nu. Støt vores arbejde i dag og gør vores stemme stærkere. 

Støt Amazonas

Forskere advarer om, at Amazonas snart når et vendepunkt, hvor den sprudlende regnskov ikke kan komme sig igen. Derfor er det vigtigt, at vi sammen kæmper for at bevare den smukke regnskov.

Støt her