Suuri enemmistö suomalaisista haluaa lisää metsien suojelua – jotta tämä toteutuu, tarvitaan myös toimintaa. Näin pääset alkuun:
1. Käy retkellä hienossa luonnonmetsässä
Oletko koskaan käynyt luonnonmetsässä? Ensimmäinen askel metsien suojelusta kiinnostumiseen voi tarkoittaa retkeä sammalpeitteiseen satumetsään. Kun tiedät minkälaisia metsiä Suomessa on vielä jäljellä, et halua menettää niitä hakkuille.
Suurin osa suomalaisista metsistä on talouskäytössä vuosikymmeniä ollutta puupeltoa. Vaatimattomassa talousmetsässä retkeily ei välttämättä sykähdytä sielua saati innosta metsien suojeluun. Katso tältä kartalta itseäsi lähellä oleva kohde ja käy retkellä. Etelä-Suomessa upeaa luonnonmetsää löytyy lisäksi esimerkiksi Evolta Kotisten ja Sudenpesänkankaan aarniometsäalueilta, Nuuksion ja Sipoonkorven kansallispuistoista sekä jopa Itä-Helsingistä Stansvikista.

2. Perehdy asiaan ja jaa oppimaasi ystävillesi
Metsiemme eläinten, lintujen, kasvien ja muiden eliöiden katoaminen tapahtuu vähitellen ja piilossa katseilta. Koska emme näe sitä suoraan edessämme, luontokadon vakavuuteen voi havahtua vain tietoa hankkimalla tai asiasta kuulemalla ihmisiltä, joihin luotamme.
Lue, katso tai kuuntele mitä metsiemme elämälle on tapahtumassa ja kerro oppimastasi ystävillesi. Tässä muutama kirja- ja podcast-suositus:
- Metsä meidän jälkeemme (Pekka Juntti, Anssi Jokiranta, Anna Ruohonen, Jenni Räinä, Like 2019)
- Heräämisiä – Kuinka minusta tuli luonnonsuojelija (Juha Kauppinen, Siltala 2021)
- Monimuotoisuus – Kertomuksia katoamisista (Juha Kauppinen, Siltala 2019)
- Metsäpodi: Podcast tämän hetken polttavista metsäkysymyksistä, luonnonsuojelun taustoista ja aktivismista. (Juuso Janhunen, Greenpeace 2021)
- Tiedetrippi-podcast: Vihreän kullan kimallus osa 1 – Avohakkuista tuli maan tapa ja Vihreän kullan kimallus osa 2 – Puupeltojen luvattu maa (Henry Tikkanen, Yle 2020)

3. Nosta metsiä esiin mediassa ja somessa
Voit tukea metsiensuojelua myös nostamalla aihetta esiin julkiseen keskusteluun. Voit kirjoittaa aiheesta mielipidekirjoituksen paikallismediaan tai valtakunnallisiin medioihin ja nostaa asiaa esiin somessa.
Metsiensuojelusta löytyy tietoa esimerkiksi Greenpeacen nettisivuilta ja Instagramista, Luonto-Liiton metsäryhmän Instagramista sekä metsäasiantuntijoiden kanavista: Greenpeacen metsävastaava Matti Liimataisen Twitteristä, Luonto-Liiton aktiivi Ida Korhosen Twitteristä sekä Luonnonmetsätyöryhmän Twitteristä.
Ota rohkeasti kantaa arvokkaiden metsiemme puolesta! Voit myös jakaa esimerkiksi kuvia metsäreissuiltasi.
4. Tule mukaan metsäliikkeeseen
Porukalla toimiminen on hauskempaa ja auttaa jaksamaan, kun suojeluprosessit etenevät hitaasti tai tulee muita vastoinkäymisiä. Metsäliikkeessä toimii vapaaehtoisia niin Greenpeacesta, Luonto-Liitosta kuin Elokapinastakin.
Kiinnostaako sinua oppia tunnistamaan vanhojen metsien uhanalaisia lajeja? Vai haluaisitko oppia ja suunnitella kuinka vaikuttaa päättäjiin metsäasioissa? Onko mielessäsi jokin tietty arvokas metsä, jonka suojelua haluaisit edistää?
Pääset tutustumaan eri toimijoiden metsäaktivismiin esimerkiksi sosiaalisessa mediassa: esimerkiksi Greenpeacen, Elokapinan ja Luonto-Liiton metsäryhmän Instagramissa. Ilmoittaudu vapaaehtoiseksi Greenpeaceen täällä, Elokapinaan täällä (ilmoita lomakkeen lisätietokentässä halukkuutesi liittyä Metsäkapinaan) ja Luonto-Liiton metsäryhmään täällä.

5. Ryhdy metsävahdiksi ja suojele valtionmetsiä
Suomessa on yhä jäljellä suojelemattomia luonnonmetsiä valtion mailla. Ne ovat jatkuvan hakkuu-uhan alla, sillä niiden suojelusta ei ole tehty päätöstä tutkijoiden vaatimuksista huolimatta. Päinvastoin: valtion metsiä hallinnoiva Metsähallitus on tänäkin vuonna hakannut arvokkaissa metsäkohteissa.
Metsäasiantuntijat ovat kartoittaneet luonnoltaan arvokkaat metsät valtion mailla ja merkinneet ne tarkasti kartalle. Katso kartalta, onko joku metsistä lähellä kotiasi tai mökkiäsi.
Näitä suojelemattomia luonnonmetsiä vahtii hakkuiden varalta jo monta kymmentä ihmistä. Käytännössä se tarkoittaa esimerkiksi retkeilyä kauniissa luonnonmetsässä! Tule mukaan ja ota yksi metsä suojelukseesi: lue ohjeet täältä.

6. Lahjoita rahaa metsiensuojeluun
Jos et voi juuri nyt itse toimia metsien puolesta, helpoin tapa suojella Suomen metsiä ja luontoa on lahjoittaa Greenpeacelle.
Jatkamme suojelunarvoisten metsien kartoittamista, metsäteollisuuden myyttien kumoamista ja metsäliikkeen kasvattamista tukijoidemme avulla. Lahjoitusten ansiosta voimme myös vaikuttaa päättäjiin sekä Suomessa että EU:n tasolla. Luonnon kannalta oikeat poliittiset päätökset vaativat pitkäjänteistä kampanjatyötä, josta Greenpeaceltä löytyy osaamista.
Liittymällä kuukausilahjoittajaksi, varmistat pitkäaikaisen luonnonsuojelutyön. Voit myös antaa kertalahjoituksen metsien hyväksi aina, kun tilanteesi sen sallii.