Huh, ihmiset. Me halusimme ilmastovaalit. Me saimme ilmastovaalit. Vaikka teema ei ihan kaikkia innostakaan, aikoo viimeisimmän gallupin mukaan yli 80 prosenttia suomalaisista äänestää puoluetta, joka on luvannut vauhdittaa ilmastotoimia.

Entä sitten? Puheet joo mutta entä ne teot? Kannattiko ilmastovaalit käydä?

Kyllä kannatti, ja tämä on vasta alkua. Nyt ne puheet muutetaan teoiksi:

1. Ilmastonmuutos nousi politiikan kovimpaan ytimeen – jäädäkseen

Koskaan ennen ei ilmastosta ja planeetan rajoista ole Suomessa puhuttu tällä vakavuudella. Koskaan ennen eivät puolueet, toimittajat ja muut politiikan toimijat ole joutuneet perehtymään aihepiiriin tällä yksityiskohtien tasolla. Eikä koskaan enää tule aikaa, jolloin aiheet voisi painaa marginaaliin “tärkeämpien” asioiden tieltä. Siitä ilmastolakkolaiset ja muut asiassa aktivoituneet tulevat taatusti pitämään huolen.

2. Ilmastonmuutoksesta tulee hallituskauden kärkiteema

Huimat 70 % suomalaisista haluaa, että ilmastonmuutoksen hillinnästä ja vähäpäästöisen yhteiskunnan kehittämisestä tulee yksi seuraavan hallituksen kärkiteemoista. Vielä suurempi osa suomalaisista on antamassa äänensä puolueille, jotka ovat luvanneet, että näin myös tapahtuu. Uusimpien gallupien valossakin vain 16 % aikoo äänestää sitä ainoaa isompaa puoluetta, joka on profiloitunut ilmastotoimien vastustajana. Hyvä Suomi!

3. Joukkue täynnä avainpelaajia

Hallitus ei tule jäämään päätösten edessä yksin. Olemme nähneet suurimmat ilmastomielenosoitukset koskaan ja ensimmäiset koululakot koskaan. Keskeiset voimankäyttäjät ja mielipidevaikuttajat elinkeinoelämästä finanssialaan, ammattiyhdistysliikkeisiin, tiedeyhteisöön, kirkkoon, kaupunkeihin ja yhdistyksiin – marttoja ja partiota myöten – ovat ilmaisseet tukensa rohkeille ilmastotoimille ja asian priorisoinnille juuri nyt. Ja mikä tärkeintä, kukin aikoo vauhdittaa myös omia toimiaan, riippumatta siitä, mitä hallitus tekee. Joitakin innostavimpia esimerkkejä tästä kuultiin hiljattain Ilmastokiri-tapahtumassa.

4. Pienuus on vahvuus

Ilmaston nousu vaaliteemaksi on saanut puolueet ja muut ajattelemaan isosti. Olemme pieni maa, kyllä, mutta se on meille vahvuus. Meillä on hallittavissa oleva kokonaisuus, jonka puitteissa voimme luoda kansainvälisesti innostavan esimerkin siitä, miten korkeaa elintasoa, hyvinvointia, turvallisuutta ja onnellisuutta luodaan ja ylläpidetään ilman fossiilisia polttoaineita ja ekosysteemien tuhoamista. Olemme maailman kärkeä niin monella mittarilla, että juuri meidän kaltaisiin maihin kohdistuu myös suurimmat odotukset siitä, miten päästöt käytännössä nollataan. Olemme myös jo nyt maa, joka tuottaa kokoonsa nähden eniten hyvää, joten sillä, että keskitämme tarmomme nyt ilmastoratkaisuihin, on väliä.

5. Torilla tavataan!

Kolme neljäsosaa Suomen päästöistä johtuu fossiilisten polttoaineiden, eli hiilen, öljyn, turpeen ja maakaasun käytöstä. Niistä on siis päästävä eroon – mahdollisimman nopeasti ja fiksusti. Ratkaisut siihen ovat pitkälti jo olemassa ja ne, jotka tarttuvat energiamurroksen tuomiin mahdollisuuksiin ensimmäisenä, tulevat siitä myös hyötymään eniten. Seuraavien neljän vuoden aikana kehityksen vauhti tulee globaalisti olemaan huima, joten Suomen kannattaa liikkua ketterästi ja nopeasti.

Monet puolueet (ml. kokoomus, SDP, RKP, vihreät ja vasemmisto) ovat luvanneet, että tulevalla vaalikaudella fossiilisista polttoaineista vapautumiselle laaditaan tiekartta ja aikataulut. Eikä haittaa, että Keskuskauppakamarin kaltaiset tahot tukevat ajatusta. Suomessa onkin nyt alettu havahtua siihen, että meillähän on itse asiassa kaikki edellytykset olla teollisuusmaa, joka vapautuu fossiilisista polttoaineista ensimmäisten joukossa – kestävästi ja reilusti. Itsestään se ei kuitenkaan tapahdu. Päätökset on tehtävä nyt, jotta valmista on 2030-luvun aikana.

Ruotsi on jo julistanut aikovansa olla yksi ensimmäisistä hyvinvointivaltioista, jotka vapautuu fossiilisista polttoaineista. Mutta entäs jos me ehdimmekin ensin? Suomen ilmastolakkojen kasvoksi noussut Atte Ahokas kävi jo haastamassa Ruotsin maaotteluun fossiilivapaudesta. Varapääministeri Isabella Lövin otti haasteen vastaan.

Eiköhän voiteta tämä matsi! Sunnuntaina äänestämään (puolueiden ilmastovertailu löytyy täältä) ja sitten hommiin.

Torilla tavataan!