Tommy on toiminut Greenpeacen vapaaehtoisena useita vuosia.

Greenpeacen vapaaehtoinen Tommy näki ilmoituksen, jossa kerrottiin Arctic Sunrise -laivan tarvitsevan apukäsiä. Tommy päätti tarttua tilaisuuteen.  Nyt seuraavat kolme kuukautta hän toimii kansityöntekijänä ainutlaatuisella matkalla Atlantin halki Arktikselle.

“Sain kuulla vasta viikko sitten, että pääsen matkaan mukaan. Järjesteltävää oli paljon ja minua jännitti hieman. Olen toiminut Greenpeacen vapaaehtoisena jo joitakin vuosia, mutta en koskaan osannut ajatella, että saisin tilaisuuden toimia laivalla”, Tommy sanoo ja hymyilee.

Laivalla Tommy toimii avustavana kansityöntekijänä. Tehtäviin kuuluu maalaamista, kannen pesua, avustamista ja yövahtina toimimista muiden laivojen ja jäälauttojen varalta.

Mitä toivot tältä kokemukselta?

“Toivon näkeväni jääkarhuja, keskiyön auringon ja arktisen maailman! On todella jännittävää keskustella laivalla olevien tutkijoiden ja asiantuntijoiden kanssa ja seurata heidän työntekoaan. Olen seurannut TV-ohjelmia Arktiksesta, ja nyt pääsen näkemään sen kaiken omin silmin.” Tommy jatkaa: “Matka itsessään on jännä. Näin rajatussa tilassa oleminen kolmen kuukauden ajan tulee olemaan haaste. On tärkeää oppia rutiinit.”

Tähän mennessä elämä laivalla on vastannut Tommyn ajatuksia. Tommy kertoo: “Laivahenkilöstöön kuuluu 17 ihmistä 16 eri maasta. Tämä on ainutlaatuista, enkä tiedä mitä odottaa tulevilta kuukausilta. Mietin, miten teen työni, jos merenkäynti on hurjaa. Tähän asti aallot ovat olleet pieniä. Olen varma, että tulen merisairaaksi. Arctic Sunrise on vanha jäänmurtaja ja sitä kutsutaan pesukoneeksi, koska aallokossa se heiluu ja tärisee kuin vanha pesukone.”

Tommy odottaa näkevänsä jääkarhuja. Tämä kaveri odottaa vesi kielellä ihan jotain muuta.

Miten sinusta tuli Greenpeacen vapaaehtoinen?

“Ympäristön vuoksi toimiminen on vahvistunut vuosi vuodelta. Tuntui tyhmältä istua ja valittaa, kun voi myös toimia. Kaikkien on aika ottaa ilmastonmuutos tosissaan. Se on aivan yhtä paljon yhteiskuntaan kuin ympäristöön vaikuttava asia. Kaikki asiat ovat sidoksissa toisiinsa.”

Tommy jatkaa: “Olen aina ollut vaikuttunut siitä, miten Greenpeace toimii, ja ympäristö ja luonto ovat olleet minulle aina tärkeitä. Vapaaehtoisena oppii paljon. Kaikki kokemukseni vapaaehtoisena ovat olleet mahtavia. Olen oppinut tuntemaan paljon muita vapaaehtoisia kaikista Pohjoismaista. Tämä on aivan mieletön yhteisö! Olen todella kiitollinen, että saan olla osa tätä porukkaa.”

Tutkimusmatka, jolla Tommy toimii kansityöntekijänä, on historiamme kunnianhimoisimpia matkoja. Laivamme kulkevat pohjoisnavalta Atlantin halki etelänavalle. Matkalla keräämme aineistoa, jonka luovutamme YK:lle, jotta kansainvälinen sopimus mertensuojelusta toteutuu. Tavoitteemme on suojella 30 prosenttia maailman meristä maailmanlaajuisessa suojelualueiden verkostossa. Tommy on matkassa mukana ensimmäiset kolme kuukautta. Tommyn matka alkoi Norjan rannikolta Huippuvuorilta. Hän matkaa arktisen merijään reunalle ja Islannin kautta Lontooseen.

Tule vapaaehtoiseksi

Vapaaehtoisena voit olla mukana monenlaisessa toiminnassa mielenosoituksista kampanjatyöhön ja joskus jopa laivalla työskennellen. Lue lisää ja tule mukaan.