Mitä tulee taruolentoihin, avaruusolioihin ja ylimalkaan kummajaisiin, valtamerillä on paljon annettavaa: vauvan pituisia jättiläissiiroja, hyytelömäisiä möykkykaloja, kaiken tahmaavia limaajakaloja, Eteläisen jäämeren karvaisia hummereita ja niin edelleen.

Ei ihme, että Hollywoodin scifi-tuotantoihin haetaan usein inspiraatiota merten syvyyksistä. Ja tutkijat uskovat, että syvänmeren pohja voi olla juurikin se paikka, missä elämä maapallolla alun perin kehittyi.

Viuhkamato (Sabella Spallanzanii) on muuan syvänmeren outo asukki

Elävän rakennuspalikat

Tulikuuma vesi ja kemikaalit kohtaavat vedenalaisissa kuumissa lähteissä syvällä meren pohjassa, kaukana auringonvalon ulottumattomissa, missä happea ei ole laisinkaan. Kuumia lähteitä syntyy mannerlaattojen rajakohtiin, joissa lämpö karkaa maan uumenista sen kuoren läpi.

Vedenalaisista kuumista lähteistä tehtiin ensimmäiset havainnot vasta vuonna 1977. Tutkijat häkeltyivät tornimaisista “piipuista” ja oudoista olennoista niiden ympärillä. Jättiputkimadot, bakteereja syövät ravut ja muut mielikuvitukselliset eläimet olivat jotenkin onnistuneet pärjäämään syvällä pimeässä kokoontuneina kuumaa, mineraalipitoista merivettä puskevien piippujen ympärille. Löytö haastoi käsityksen siitä, mitä elämän olemassaoloon vaaditaan.

“Lost City” Atlantin keskellä on parhaiten tunnettu vedenalainen kuuma lähde. Sen torneja ja savupiippuja muistuttavat muodostumat luovat vaikutelman unohdetun kaupungin siluetista, ja ne voivat olla jopa 120 000 vuotta vanhoja.

Tutkimuksissa on havaittu, että lähteiden erityisissä olosuhteissa syntyy suuria määriä hiilivetyjä – kaiken elävän rakennuspalikoita. Onko elämä voinut alun perin syntyä tällaisessa paikassa?

Totuus on, ettemme vieläkään tiedä. Viimeisten vuosikymmenten ajan tutkijat ovat yrittäneet ratkaista syvänmeren kuumien lähteiden arvoituksia.

Vedenalaisista kuumista lähteistä tehtiin ensimmäiset havainnot vasta vuonna 1977. Löytö haastoi käsityksen siitä, mitä elämän olemassaoloon vaaditaan.

Kaivosteollisuus syvällä tutkimattomassa merenpohjassa

Samaan aikaan merenpohjan mineraalit ja metallit ovat herättäneet kaivannaisteollisuuden kiinnostuksen.

Syvänmeren kaivuu voi vahingoittaa tai tuhota ainutlaatuisen ympäristön ennen, kuin tutkijat edes ymmärtävät, mikä se oikeastaan on. Lupia mineraalien ja metallien etsimiseen jättimäisten monsterikoneiden avulla on jo myönnetty laajoille alueille.

Tuskin kukaan meistä toivoo, että ainekset älypuhelimiimme louhitaan tuhoamalla erityislaatuisia elinympäristöjä syvällä merenpohjassa. Jospa yhtiöt nyt ensin keräisivät ja kierrättäisivät ne metallit, jotka lojuvat laatikoissamme! Joku rajahan on pakko olla.

Siksi laivamme Esperanza on matkalla Lost Cityyn. Haluamme kertoa maailmalle, miksi sen suojelu on niin tärkeää.

Merten elämä on valtavan paineen alla. Vaadimme maailman päättäjiltä vahvaa mertensuojelusopimusta, jotta herkimmät ja arvokkaimmat alueet maailman merillä saadaan suojelun piiriin. Tule mukaan ja allekirjoita vetoomus täällä.

myssypingviini Tule mukaan! ×