Tule mukaan!
Pikamuoti saastuttaa

Black Friday on ostomanian riemujuhlaa. Pikamuoti kiihdyttää kuitenkin ilmastonmuutosta ja saastuttaa vesiä. Lue yhdeksän syytä, miksi luopua Black Friday -pikamuodista.

Me kaikki tarvitsemme vaatteita, ja Black Friday -tarjoukset houkuttavat täydentämään vaatekaappia. Mutta kuinka moni Black Fridayn vaate löytää tiensä kierrätyskeskuksen rekkiin tammikuuhun mennessä?

Kulutustuotteista pikamuoti hyötyy eniten vallitsevasta kertakäyttökulttuurista. Siksi harkitseva ostaminen todelliseen tarpeeseen voi olla merkittävä ilmastoteko ja askel ympäristön suojelemiseksi.

 1. Muoti on maailman toiseksi suurin saastuttaja öljyntuotannon jälkeen
  Kankaantuotanto vapauttaa ilmakehään 1,2 miljardia tonnia hiilidioksidipäästöjä vuodessa. Se on enemmän kuin, mitä kansainvälisen lentoliikenteen ja laivaliikenteen päästöt yhteensä.

  Pikamuotia vastaan
 2. 80 miljardia vaatekappaletta ostetaan maailmassa vuoden aikana

  Pikamuoti kuluu aina vaan nopeampaa vauhtia: USA:ssa shoppailijat ostavat viisi kertaa enemmän vaatteita kuin 1980. Noin 80 miljardia vaatekappaletta. Se tarkoittaa keskimäärin 68 kappaletta henkilö kohti per vuosi. Isossa-Britanniassa vaatteita ostetaan enemmän kuin missään muussa Euroopan maassa. 
 3. Roska-autollinen vaatteita poltetaan tai dumpataan kaatopaikalle joka. ikinen. sekunti.

  Joka sekunti 2 625 kiloa vaatteita päätyy roskiin ja käsiteltäväksi. Tällä määrällä voisi täyttää Empire State Buildingin 1,5 kertaa joka päivä tai Sydneyn sataman kerran vuodessa.
 4. Maailman polyesteriin käytetään melkein 70 miljoonaa tynnyriä öljyä joka vuosi

  Polyesteri on kangasta, joka on oikeastaan tehty muovista. Se on tällä hetkellä käytetyin vaatteiden kangas. Koska muovi tuotetaan maaöljystä, sen tuotanto vaatii valtavasti öljyä.
 5. Polyesterin hajoaminen kestää yli 200 vuotta

  Pikamuoti tuotetaan ja käytetään loppuun nopeasti – mutta se jää luontoon kahdeksi vuosisadaksi. Joten polyesteri on suuri muovisaastuttaja, erityisesti koska vaatteita heitetään roskiin ja poltetaan valtavia määriä.
 6. Polyesteristä irtoaa mikrokuituja joka pesussa

  85 % ihmisen tuottamasta muovijätteesta merien rannoilla on pieniä, vaatteista irronneita polyesterinpaloja. Greenpeace löysi mikromuovia jo Etelänavan vesiltä vuonna 2017.

  Mikromuovia rannalla
 7. Kiloon puuvilla tarvitaan 10 000 – 20 000 litraa vettä

  Vaikka puuvilla hajoaa luonnossa eikä saastuta pesussa, se on hyvin janoisa kasvi. Puuvillan tuotanto vaatii 10-20 000 litraa vettä riippuen missä se kasvaa. Kilosta puuvillaa saa noin t-paidan tai farkkujen verran kangasta, ja siihen tarvitaan yhtä paljon vettä, kuin mitä yksi ihminen juo 13 vuoden aikana.
 8. Kankaan tuotanto aiheuttaa 20 % kaikista teollisen tuotannon vuoksi veteen joutuvista saasteista vuodessa

  Tekstiilituotanto vaatii yleensä kemikaaleja, jotka on laimennettava pesemällä ja lopulta hävitettävä. Siksi myös vesien saastuminen on suuri tekstiilituotannon haitta. Vaatteita ostaessa kannattaa kiinnittää huomiota esimerkiksi “Oeko-Tex” -merkintään, joka osoittaa, että terveydelle tai ympäristölle vaarallisia yhdisteitä ei ole käytetty kankaan tuotannossa.
 9. Puuvillan tuotantoon käytetään suuri määrä hyönteismyrkkyjä

  Yli 90 % puuvillasta on muuntogeenisiä ja siten ne voidaan ruiskuttaa hyönteismyrkyillä, kerrotaan dokumentissa The True Cost. Samalla suuri määrä ekosysteemeille tärkeitä hyönteisiä kuolee, sellaisiakin, jotka olisivat tärkeitä ruuantuotannolla.

Black Fridayn sijasta fiksumpaa kuluttamista

Pikamuodin viidakossa on haastavaa löytää oikeita kulutusratkaisuja. Mutta tänä vuonna Black Friday on mahdollisuus herätä ilmastokriisiin ja sinäkin voit miettiä ympäristöystävällisempiä valintoja.

Ostosten vähentäminen, laatuun satsaaminen, kun se on mahdollista ja eettisten merkkien tukeminen, jos siihen on varaa, ovat muutamia kestäviä vinkkejä fashionistalle.

Luovu turhista lahjoista ja ole esimerkkinä muille

Pikamuotia on vaikea selättää. Mutta ostosvimmasta irrottautuminen ja fiksumpi kuluttaminen voi säästää rahaa ja auttaa planeettamme.

Uskallatko uida vastavirtaan osana kasvavaa muutosta? Haluatko vaikuttaa kulutuksen hillitsemiseen nyt kun kulutus on räjähtämässä käsiin? Ja inspiroida muita? Luovu lahjavuoresta vihreämmän tulevaisuuden ja elinkelpoisen planeetan puolesta – anna aineeton lahja.

Kuollut pikamuotiin