He tekivät sen! Kolmen vuoden väsymättömän oikeustaistelun jälkeen Clyde Riverin inuittiyhteisö on pysäyttänyt vaaralliset seismiset tykitykset, joilla etsitään öljyä Kanadan Arktiksella.

Clyde Riverin entinen pormestari ja yhteisön johtaja Jerry Natanine (keskellä) hymyili päätöksen jälkeen.

Clyde Riverin entinen pormestari ja yhteisön johtaja Jerry Natanine (keskellä) hymyili päätöksen jälkeen.

Kolme vuotta sitten Kanadan hallitus antoi öljy-yhtiöille luvan etsiä öljyä ja suorittaa koeporauksia Kanadan Arktiksella. Se ei kuitenkaan konsultoinut alueella elävää Clyde Riverin inuittiyhteisöä kunnolla ennen seismisten tykitysten hyväksymistä. Tämän seurauksena Clyde River vei asian oikeuteen. Sekä Kanadan perustuslaissa että YK:n alkuperäiskansojen oikeuksia koskevassa sopimuksessa sanotaan, että alkuperäiskansoja on kuunneltava tapauksissa, jotka koskevat heidän maitaan ja vesistöjään.

Seisminen tykitys on tuhoisa öljynetsintämenetelmä, jossa veteen ammutaan äänitykeillä äärimmäisen kovia ääniä merenpohjan kartoittamiseksi. Nämä äänet voivat vahingoittaa ja kuurouttaa mm. alueella eläviä maitovalaita, sarvivalaita ja grönlanninvalaita. Meren eläimet ovat hyvin tärkeä ravinnonlähde monelle pohjoiselle alkuperäiskansalle. Öljyn poraaminen arktisissa olosuhteissa on myös hyvin riskialtista, eikä mahdollisten öljyvuotojen puhdistaminen ole helppoa. Arktinen öljynporaus uhkaisi alkuperäiskansojen elämää ja perinteisiä elintapoja.

Clyde Riverin yhteisö vei jutun Kanadan korkeimpaan oikeuteen asti viime marraskuussa, ja tapauksesta saatiin päätös viimein eilen. Oikeuden päätös tulee toimimaan ennakkotapauksena alkuperäiskansojen oikeuksista, niin Kanadassa kuin muuallakin maailmassa. Greenpeace on tukenut Clyde Riveriä sen oikeustaistelussa ja tuonut heidän tarinaansa esille kaikkialla maailmassa.

Clyde Riverin asukkaat juhlivat oikeuden päätöksen jälkeen.

Clyde Riverin asukkaat juhlivat oikeuden päätöksen jälkeen.

Oikeuden päätös tarkoittaa, että Clyde Riverin inuittiyhteisö voi jatkaa elämäänsä kuten ennenkin – ilman seismisten tykitysten luomaa uhkaa heidän kulttuurilleen ja perinteisille elintavoilleen. Päätös suojelee myös arktisen meren eläimet, kuten upeat maitovalaat, sarvivalaat ja grönlanninvalaat.

Clyde Riveriä on tuettu myös meillä Suomessa, esimerkiksi viime marraskuussa järjestetyllä Arktisklubilla. Tukijamme allekirjoittivat myös aktiivisesti vetoomusta Clyde Riverin puolesta ja jakoivat tietoa sosiaalisessa mediassa. Siitä oli hurjan paljon apua, suuri kiitos teille kaikille!  

Arktisklubi lähetti  terveiset Clyde Riverille.

Arktisklubi lähetti terveiset Clyde Riverille.