Tänään päättyy vuoden kestänyt kansalaisaloitteemme fossiilimainonnan kieltämiseksi EU:ssa. Allekirjoituksia saatiin etenkin Suomessa kiitettävästi. Niistä enemmän artikkelin lopussa; vuoden aikana työ fossiilimainonnan kieltämiseksi on edennyt ympäri Euroopan. Paljon on saatu aikaan ja työ jatkuu!
Mainoskiellot etenevät kunnallisella ja kansallisella tasolla
Keskustelu ilmastolle haitallisesta mainonnasta ja sen suitsimisesta on levinnyt myös kunnallispolitiikkaan. Helsingissä valtuusto päätti jo kesäkuussa 2021, että kaupunki selvittää mahdollisuuksia rajoittaa ilmastohaitallista mainontaa. Helsingin lisäksi vastaava aloite on tehty Tampereella ja pian myös Turussa.
Valtuustoaloitteiden lisäksi eri puolilla Suomea on nähty kuntalaisaloitteita ilmastohaitallisen mainonnan suitsimiseksi. Eläinoikeuspuolueen tukemana kuntalaisaloitteita on käynnistetty Jyväskylässä, Paraisilla, Kotkassa, Lohjalla, Espoossa ja Vantaalla.
Mikä parasta, mainonnan ohjaamisen tarve on vihdoin tunnustettu myös kansallisella tasolla! Kesäkuussa valtioneuvosto hyväksyi keskipitkän aikavälin ilmastosuunnitelman eli Kaisun, jonka tarkoituksena on linjata päästökauppasektorin ulkopuoliset toimenpiteet EU:n ja Suomen omiin ilmastotavoitteisiin pääsemiseksi. Kulutuksen päästöjen vähentämiseksi Kaisussa halutaan “selvittää hiili-intensiivisten tuotteiden ja palveluiden ja vähähiilisten tuotteiden mainonnan ohjausvaihtoehtoja ja ympäristömerkintöjen edistämistä.”
On selvää, että edellämainittu selvitys ei vielä yksistään riitä, mutta tämä on valtava askel eteenpäin, sillä aiemmin mainonnan ohjausvaihtoehtoja ei ole selvitetty lainkaan.
Yllä mainittujen aloitteiden etenemiseen on vaikuttanut sekin, että fossiilimainonta on ylipäänsä viimeisen vuoden aikana tullut käsitteenä yleisesti tunnetuksi ja ollut yhä kriittisemmän käsittelyn kohteena julkisessa keskustelussa. Kansalaisaloitteesta, siihen liittyvistä mielenilmauksista ja Greenpeacen tuottamista viherpesuselvityksistä ovat kertoneet mm. Helsingin Sanomat, Iltalehti, Ilta-Sanomat, Journalisti, Kauppalehti, MTV Uutiset, MarkkinointiUutiset sekä Yle.
Erityisen kyseenalaista huomiota viherpesustaan on saanut Suomea suurempi saastuttaja Fortum, joka viime keväänä ”voitti” Greenpeacen järjestämän Vuoden huiputus -äänestyksen ja jonka valheellisiin ympäristöväittämiin kuluttaja-asiamies kesällä suorasanaisesti puuttui: “viherpesulla ei päästä ‘kohti puhtaampaa maailmaa’”.
Sosiaalisessa mediassa niin mielipidevaikuttajat kuin vähemmän seuratut somettajat ovat yhä enemmän kritisoineet energia-, lento- ja autoyhtiöiden mainontaa. Myös kaduilla ja eri tapahtumissa on käyty tuhansia keskusteluja fossiilimainonnan ongelmallisuudesta, kun Greenpeacen vapaaehtoiset ovat keränneet nimiä aloitteeseen. Pelkästään Provinssirockissa yli tuhat suomalaista allekirjoitti kansalaisaloitteen fossiilimainonnan kieltämiseksi.
Fossiilimainonta ahtaalla muuallakin maailmalla
Ranska on kuluvana vuonna päättänyt kieltää suuren osan fossiilimainontaa ensimmäisenä Euroopan maana, osana uutta ilmastolakiaan. Käytännössä laki tarkoittaa, että fossiilisia polttoaineita ei saa mainostaa pois lukien maakaasu, jonka mainontaan tullaan puuttumaan vuoden päästä erikseen. “Lakimuutos on vahvasti eri ympäristöjärjestöjen ansiota, sillä Greenpeace ja monet muut järjestöt ovat nostaneet ongelmaa esiin näyttävästi”, kertoi MarkkinointiUutiset.
Alankomaissa fossiilimainontaa taas on rajoitettu useissa kaupungeissa. Amsterdam kielsi fossiilisilla kulkevien autojen sekä lentojen mainostamisen metroasemillaan jo viime vuoden alussa. Amsterdamin lisäksi myös Haagissa, Leidenissä, Utrechtissa ja Enschedessä on rajoitettu fossiilimainontaa ja Haarlemissa myös lihatuotteiden mainontaa. Alankomaiden lisäksi fossiilimainontaa on kitketty Australiassa. Viimeisimpänä Sydneyssä päätettiin kieltää fossiilisten polttoaineiden mainonta.
Haastoimme mainosteollisuuden ottamaan vastuuta
Keväällä 2022 järjestimme Vuoden Huiputus- kilpailun, yleisöäänestyksen Suomen törkeimmästä fossiilimainoksesta. Yleisöääniä kertyi yli 4000. ”Voittaja” julkistettiin vuoden suurimmassa ja arvostetuimmassa mainosalan tapahtumassa, Vuoden Huipuissa, ja haastoimme mainostoimistot pohtimaan omaa rooliaan ilmastokriisin ratkaisemisessa.
Kesäkuussa puhuimme suoraan globaaleille mainosjättiläisille Cannes Lion -mainosfestivaaleilla Ranskassa. Siellä Greenpeace Nordicin luova johtaja, entinen mainosalan tähti Gustav Martner, kaappasi lavan kesken avajaisseremonian, palautti Cannesissa aiemmin voittamansa palkinnon ja kertoi yleisölle yllätyspuheessaan:
“Entisenä luovan toimiston johtajana tunnen mainonnan ja sponsoroinnin vallan saada ihmiset liikkeelle tai kääntää heidän huomionsa pois tärkeistä asioista. Vuosia käytin ideoitani auttaakseni saastuttajia myymään tuotteita, jotka tuhoavat planeettaa ja tappavat ihmisiä.”
Myös kansainvälinen ilmastopaneeli IPCC nosti mainosyhtiöiden roolin esiin tuoreimmassa keväällä julkaistussa raportissaan. Mainosyhtiöt voivat olla mukana mahdollistamassa muutosta positiiviseen suuntaan tai ne voivat jatkaa fossiiliteollisuuden viherpesua ja valheiden syöttämistä. Myös YK:n pääsihteeri António Guterres korosti mainostoimistojen roolia fossiiliteollisuuden “mahdollistajana” syyskuussa pitämässään puheessa.
Fossiilimainokset tullaan vielä kieltämään
Sen jälkeen, kun fossiilimainonnan vastainen eurooppalainen kansalaisaloite lanseerattiin 4.10.2021, yli 350 000 eurooppalaista ja yli 13 000 suomalaista allekirjoitti eurooppalaisen kansalaisaloitteen fossiilimainonnan kieltämiseksi. Suomessa määrä ylitti kirkkaasti kansallisen tavoitteen, joka oli 10 000 allekirjoitusta.
Koko Euroopassa kerättyjen nimen määrä ei riitä siihen, että fossiilimainonnan kieltoon tähdännyt kansalaisaloite etenisi Euroopan komission käsittelyyn. Tärkeämpää on kuitenkin, että me olemme muutenkin jo matkalla kohti maailmaa ilman fossiilimainoksia. Kunnalliset, kansalliset ja kansainväliset aloitteet mainonnan kieltämiseksi sekä IPCC:n ja YK:n pääsihteeri Guterresin viestit ovat selviä merkkejä tästä, samoin kuin kaikki yhä kriittisempi keskustelu ja uutisointi aiheen tiimoilta.
Työtä kuitenkin riittää vielä. Jos haluat olla mukana tällä matkalla, tässä muutama juttu, mitä voit tehdä:
- Kun näet lomalentoja, bensa-autoja tai fossiilienergiaa mainostettavan, kyseenalaista näkemäsi. Kritisoi yhtiötä sosiaalisessa mediassa, boikotoi kyseisiä tuotteita, lähetä yhtiölle palautetta.
- Vetoa poliittisiin päätöksentekijöihin, jotta nämä kieltäisivät fossiilimainonnan asuinympäristössäsi.
- Jos jokin fossiilimainos rikkoo kilpailu- ja kuluttajaviranomaisen ympäristömarkkinointia koskevia ohjeita, tee siitä ilmoitus kuluttaja-asiamiehelle.
- Vaadi paikallista sanomalehteäsi luopumaan fossiilimainoksista. Esimerkiksi Helsingin Sanomat julkaisi etusivullaan vuoden aikana yli 50 fossiilimainosta.
Maailma ilman fossiilimainoksia on vähäpäästöisempi, terveellisempi ja viihtyisämpi.