Puutarhan- ja kasvimaanhoidosta voi nauttia omalla pihalla, parvekkeella tai jopa taloyhtiön pihan kasvimaalla. Monipuolinen puutarha edistää ympäristön monimuotoisuutta. Valmistaudu kasvukauteen ja ota seuraavat vinkit talteen.

Salaatinlehtiä puutarhassa.

1. Hyödy puutarhan asukkaista

Hyvän kasvualustan tunnistaa siitä, että siinä viihtyy kastemadot. Tiesitkö, että yksi kastemato tuottaa painonsa verran lantaa päivässä, ihan ilmaiseksi? Kastemadot viihtyvät multaisessa kasvualustassa, jossa on paljon orgaanista materiaalia. Jos maahan lisää kompostimultaa ja lehtiä, madot viihtyvät varmasti. Torjunta-aineita ei kuitenkaan kannata käyttää.

Sipulikasveja puutarhassa.

2. Peitä kasvualusta

Ota talteen maahan tippuneet lehdet ja muu orgaaninen materiaali, ja laita ne istutuslaatikoihin tai kasvimaalle pieneliöiden iloksi. Madot, mikro-organismit ja muut hyönteiset hajottavat orgaanisen materiaalin, ja kasvit saavat siitä hyvää ravintoa. Multainen maa-aines säilyttää sekä ravinteita että kosteutta paremmin, mikä puolestaan luo terveemmän istutuksen. Siten istutuksia ei tarvitse kastella koko ajan, ja voi välttyä rikkaruohoilta.

3. Huolehdi pölyttäjistä

Kannattaa istuttaa kasveja, jotka ovat myös pölyttäjien mieleen. Pölyttäjät ovat elintärkeä osa ekosysteemiämme, mutta monet ovat valitettavasti vakavasti uhattuja. Siksi niistä olisi erittäin tärkeä pitää huolta. Pölyttäjille tärkeitä kasveja ovat esimerkiksi paju, kevätsipuli ja hedelmäpuut. Niittykukkia voi istuttaa esimerkiksi nurmikon reunamille, niin pölyttäjät kiittävät.

Mehiläinen pölyttämässä kukkaa.

4. Kasvata oma ruokasi

Omien kasvisten kasvattaminen tai lähiruuan ostaminen ei ole vain terveellistä ja kestävää, se on myös hauskaa! Samalla voi välttää päästöjä ja säästää energiaa. Vihannesten kanssa kannattaa istuttaa kukkia ja yrttejä, niin saa suuremman hyödyn luonnon monipuolisuudesta.

5. Luo kesäniitty

Niityn voi antaa kasvaa valloillaan. Villiyrtit ja -kukat, jotka kukkivat jo keväällä tai alkukesällä, ovat tärkeitä talviunilta herääville mehiläisille ja kimalaisille. Villikasveja ei tarvitse lannoittaa. Kun niityn niittää loppukesästä, kannattaa jättää leikatut kasvit maahan noin viikoksi, jotta siemenet leviävät. Sitten kasvit voi kerätä kompostiin

Kesäniitty, jossa paljon eri kukkia ja muita kasveja.