Tähän aikaan vuodesta on usein tapana pysähtyä ja vilkaista taaksepäin: mitä kaikkea tulikaan tehtyä? Jouluna täytämme myös läheistemme toiveita lahjoin ja katsomme yhdessä tulevaan. Tänä jouluna yhteisellä planeetallamme on myös tärkeitä toiveita tulevasta. Lue ensin niistä hienoista saavutuksista mitä me luonnonsuojelijat olemme maailmalla yhdessä saaneet aikaan ja katso lopuksi, josko maapallon toivelistalta löytyisi jokin toive, minkä toteuttamisessa voisit vielä auttaa.

Greenpeace oli keväällä mukana järjestämässä rauhanomaista Luontomarssia. Ympäri Suomen tuhannet marssivat ja vaativat suojelutoimia metsien ja luonnon puolesta. Helsingissä marssijat kokoontuivat Eduskuntatalon edustalle. Kuva: © Greenpeace

Vihdoinkin mertensuojelusopimus!

Aikakirjoihin jää varmasti merkintä suurimmasta suojelusopimuksesta sukupolviin, kun YK-maat päättivät keväällä hyväksyä kansainvälisen mertensuojelusopimuksen. Historiallinen sopimus avaa väylän perustaa valtamerten kipeästi kaipaamat suojelualueet. Tavoitteena on, että 30% maailman meristä suojellaan vuoteen 2030 mennessä.

Greenpeace oli mukana YK:n neuvotteluissa vaikuttamassa sopimuksen syntyyn, ja olemme muutenkin kampanjoineet suojelualueiden puolesta jo vuosien ajan. Ilman tukijoitamme pitkään jatkunut työ merten hyväksi ei olisi mahdollista. Ja tukea merille totta vie löytyi, kun kansainvälisen vetoomuksemme suojelualueiden puolesta allekirjoitti yli 5 miljoonaa ihmistä ympäri maailmaa. Vetoomus luovutettiin keväällä päättäjille osana YK:n neuvotteluja.

Greenpeacen videoprojektio Guggenheim-museon seinällä New Yorkissa vaati vahvaa mertensuojelusopimusta. Samaan aikaan YK:n New Yorkin päämajassa neuvoteltiin suojelusopimuksen ehdoista. Greenpeace heijasti sopimusta vaativia viestejä moniin näkyviin paikkoihin ja tunnettuihin rakennuksiin ympäri kaupunkia. Kuva: © Greenpeace

Syvänmeren kaivuu on toistaiseksi estetty.

Suojelualueita todella tarvitaan. Meriin nimittäin kohdistuu ennennäkemätön vaara kaivosteollisuuden uuden keksinnön, syvänmeren kaivuun, uhatessa merten pohjia. Jos YK:n alainen järjestö ISA (International Seabead Authority) antaa syvänmeren kaivuun alkaa, lasketaan merten pohjiin kaivuurobotteja, jotka tuhoavat tieltään kaiken elollisen. Kyseessä on yksi aikamme merkittävimmistä luonnonsuojelukysymyksistä: jo tehtyjen testikaivausten myötä järjettömät riskit mertemme tasapainolle ja valtaisalle lajien kirjolle ovat käyneet ilmeisiksi.

Onneksi kiivas kampanjointimme syvänmeren kaivuun kieltämiseksi on tuottanut tulosta tänä vuonna ja lukuisat valtiot, mm. Brasilia, Kanada, Suomi ja Saksa vastustavat kaivuiden aloittamista. Greenpeacen kansainvälinen vetoomus kaivuiden kieltämiseksi on tähän päivään mennessä kerännyt jo yli 1,3 miljoonaa allekirjoitusta! Yhdessä pidämme yllä painetta päättäjien suuntaan ja saamme aikaan muutoksen luonnon hyväksi. Neuvottelut syvänmeren kaivuusta jatkuvat ensi keväänä, joten työtä riittää vielä.

Greenpeacen alus Arctic Sunrise saapui keväällä Jamaican Kingstoniin, missä käytiin neuvotteluja syvänmeren kaivuun ehtoihin ja aloittamiseen liittyen. Kiitos tukijoidemme kampanjointi ja lobbaustyö on toistaiseksi tuottanut tulosta eikä syvänmeren kaivuu ole vielä käynnistynyt laajamittaisesti. Kuva: © Gladstone Taylor / Greenpeace

80% suomalaisista haluaa maahamme lisää suojelualueita.

Täällä koto-Suomessa onnistuimme estämään Oulujärven metsäisten saarten hakkuut. Saaret suojellaan vihdoin pysyvästi, kun ne päätyivät pitkäjänteisen suojelutyön päätteenä osaksi 30 000 hehtaarin suojelusuunnitelmaa jo alkuvuodesta.

Erityistä kansanliikehdintää herätti myös kuvankauniin Rokansaaren metsien hakkuusuunnitelmat, kun lyhyessä ajassa yli 20 000 suomalaista allekirjoitti vetoomuksemme hakkuiden pysäyttämiseksi. Luovutimme vetoomuksen hakkuita aikoneen UPM:n johdolle alkusyksystä, ja suunnitelmat on nyt toistaiseksi keskeytetty.

Eduskuntavaalien alla kevään jo kurkistellessa olimme mukana järjestämässä suurta Luontomarssia ympäri Suomea. Tuhannet ihmiset Utöstä Äkäslompoloon ja Joensuusta Vaasaan marssivat kaduilla ja vaativat yhdessä päättäjiltä luontotekoja. Työ Suomen metsien puolesta jatkuu ja yhteisvoimin vaadimme nyt suurilta metsäyhtiöiltä vastuuta luonnon monimuotoisuuden ja hiilinielujen pelastamiseksi. Jo noin 11 000 ihmistä on allekirjoittanut uuden, metsäyhtiöille suunnatun vetoomuksemme.

Kaikista näistä ja lukuisista muista mielettömistä saavutuksista saamme kiittää teitä, hyvät ihmiset. Ilman teidän tärkeää panostanne ja tukeanne Greenpeacen toiminta luonnon puolesta ei olisi mahdollista. On voimaannuttavaa huomata, että joukkomme kasvaa vuosi vuodelta suuremmaksi.

Luontomarssilla tuhannet ihmiset ympäri Suomen vaativat päättäjiltä toimia luontomme heikentyvän ja huolestuttavan tilanteen korjaamiseksi. Kuva: © Greenpeace

Planeetallamme on toiveita tulevasta. Autatko täyttämään toiveen tai kaksi?

Joulun lähestyessä muistamme menneen vuoden lisäksi myös läheisiämme ja täytämme toistemme toiveita lahjoin. Tänä jouluna myös yhteisellä planeetallamme on esittää pieni lista suuria toiveita, joita ehdimme vielä yhdessä täyttää.

Katso maapallon toivelista alta ja tee jouluinen lahjoitus planeettamme toiveiden kunniaksi. Kiitoksena avustasti ja lahjoituksestasi lähetämme sinulle valintasi mukaan joko upeita, uniikkeja posti- tai digikortteja. Kukin kortti kuvaa kauniilla tavalla planeettamme toiveita paremmasta, yhteisestä tulevaisuudesta.

Kiitos paljon avustasi tänä vuonna ja oikein hyvää joulua!

Valitse kortit ja tee jouluinen lahjoitus täällä.
Kuva: © Greenpeace