Tuntuuko olo voimattomalta ilmastokriisin ja luontokadon edetessä? Haluaisitko pienentää hiilijalanjälkeäsi? Kiinnostaako aktiivisempi rooli maailman muuttamisessa fossiilivapaaksi sekä hiilineutraaliksi? Tässä viisiosaisessa blogisarjassa käymme läpi kymmeniä tapoja vähentää päästöjä ja ehkäistä ilmastonmuutosta. Sarjan 2. osa keskittyy siihen, miten voit vaikuttaa asioihin lähipiirissäsi, sosiaalisen median verkostoissasi sekä muissa yhteisöissä.

Sveitsiläinen maanviljeliäperhe aurinkopaneelien päällä.
Ilmastokriisiä voi hillitä paitsi omilla valinnoillaan, myös inspiroimalla ekologisiin valintoihin lähipiiriään, kuten perheenjäseniään. Kuvassa sveitsiläinen maanviljelijäperhe, joka on saanut taloonsa aurinkopaneelit. Kuva: Frederik Krieger / Greenpeace.
  1. Näytä myönteistä esimerkkiä ekologisesta elämäntavasta ystävillesi ja sukulaisillesi.
  2. Ehdota työpaikallesi ilmastosuunnitelmaa ja energiaremonttia. Suomessakin toimii sellaisiin erikoistuneita yrityksiä ja asiantuntijoita.
  3. Vaadi taloyhtiötäsi pienentämään hiilijalanjälkeään energiaremontilla ja fossiilisen lämmityksen vaihtamisella uusiutuvaan lämmitysenergiaan. Valtio tukee rahallisesti öljylämmityksen vaihtamista ekologisempaan maalämpöön.
  4. Kampanjoi energiansäästön, kasvisruoan ja muiden ekologisten muutosten puolesta, oppilaitoksessasi, taloyhtiössäsi, yhdistyksessä tai yrityksen hallituksessa.
  5. Jos asut vanhempiesi kanssa, perustele heille, miksi haluat olla kasvissyöjä ja välttää turhaa kuluttamista: kyse on muun muassa sinun oikeudestasi elinkelpoiseen ympäristöön.
  6. Pidä ääntä tekemisistäsi. Kerro somessa ja lähipiirissäsi ekologisista valinnoista, joita olet tehnyt. Näin inspiroit muitakin muutokseen.

Unohdimmeko jotain? Keksitkö muita tapoja vaikuttaa? Vinkkaa niistä meille esimerkiksi tägäämällä Greenpeace postaukseesi Instagramissa, Twitterissä tai Facebookissa!

Lue myös Miten voin hillitä ilmastonmuutosta -blogisarjan ensimmäinen osa!