Tuntuuko olo voimattomalta ilmastokriisin ja luontokadon edetessä? Haluaisitko pienentää hiilijalanjälkeäsi? Kiinnostaako aktiivisempi rooli maailman muuttamisessa fossiilivapaaksi sekä hiilineutraaliksi? Tässä viisiosaisessa blogisarjassa käymme läpi kymmeniä tapoja vähentää päästöjä ja ehkäistä ilmastonmuutosta. Sarjan 3. osa keskittyy siihen, kuinka syömiseen ja liikkumiseen liittyvät kulutusvalintasi voivat muuttaa maailmaa.

Kasviksia ja viljatuotteita.
Liha- ja maitotuotteiden vaihtaminen kasviperäiseen ruokaan on yksi tehokkaimmista tavoista, joilla ihminen voi pienentää hiilijalanjälkeään. Kuva: Dennis Reher / Greenpeace.
  1. Suosi kasvisruokaa. Se on keskeinen osa kestävää elämäntapaa. Lihantuotanto synnyttää enemmän kasvihuonekaasuja ja kuormittaa enemmän ympäristöä kuin mikään muu ihmisen toiminta – enemmän kuin esimerkiksi liikenne. Erityisen haitallista on naudanliha, samoin maitotuotteet, sillä liha ja maito ovat saman prosessin tulosta. Jos ryhdyt vegaaniksi tai vähennät eläintuotteiden kulutusta, se tietenkin myös vähentää eläinten kärsimystä. Lisäksi punaisen lihan välttäminen pienentää riskiäsi sairastua tiettyihin tappaviin sairauksiin kuten syöpiin sekä sydän- ja verisuonitauteihin.
  2. Valitse mahdollisimman lähellä tuotettuja ruoka-aineita.
  3. Jos ei esimerkiksi koulu- tai työpaikkaravintolastasi saa syömäkelpoista kasvisruokaa, vaadi sitä. Tarjonta muuttuu kysynnän mukana.
  4. Suunnittele ostoksesi niin, ettei vanhentunutta ruokaa tarvitse myöhemmin heittää pois.
  5. Matkusta maata pitkin. Suosi junia, busseja ja kimppakyytejä. Suomen sisäisen junamatkan hiilidioksidipäästöt ovat lähes nolla, sillä Suomen junat kulkevat vesivoimalla tuotetulla sähköllä.
  6. Kävele tai pyöräile, jos voit.

Unohdimmeko jotain? Keksitkö muita tapoja vaikuttaa? Vinkkaa niistä meille esimerkiksi tägäämällä Greenpeace postaukseesi Instagramissa, Twitterissä tai Facebookissa!